Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Stoppades från spel minuter före match – på grund av glasögon

Uppdaterad 2021-11-10 | Publicerad 2021-11-09

Nea Ewaldh, 12, hade svårt att se föräldrarna på läktaren.

Trots det tvingades hon, och sju av hennes klubbkamrater i Ystads IF, spela helgens handbollscup utan sina glasögon.

– Det kom som en käftsmäll. Hon var helt förtvivlad, säger mamma Li.

Nea har svårt att se på långt håll. Men tack vare sina glasögon kan hon spela handboll med sina kompisar. Nea brinner för handbollen, berättar mamma Li.

I helgen åkte hon den nästan fem timmar långa bilresan mellan Ystad och Skövde för att spela Skadevi handbollscup, en av Sveriges största ungdomscuper. Där väntade en helg med roliga aktiviteter, bus med vännerna och den bästa sport hon vet.

– Hon hade sett fram emot det jättemycket, och var överlycklig för att de haft så roligt. Det var bara det med glasögonen som drog ned henne lite, säger Li.

”Tårarna rann”

Fredagen inleddes enligt plan. Nea spelade som vanligt. Gjorde mål som vanligt. Bar sina glasögon som vanligt. Men till lördagen var det ett annat besked som väntade. Nea stoppades från att spela med sina glasögon. Det fick hon reda på bara en minut innan avkast.

– Vi blev paffa. Jaha? Var det någonting vi missat? Man anklagar sig själv. De berättade att reglerna var sådana. Jag fick säga till våra spelare att vi inte kunde göra någonting. Tårarna rann, berättar Michelle Fyhr Seifert, tränare och sportslig ansvarig för Ystads IF flickor 12.

– Hon var helt knäckt. Man blev så ledsen som mamma, som inte kan påverka det, säger Li.

Ester Nilsson och Nea Ewaldh spelar i Ystad IF

Regeln stoppade Nea

Nea fick glasögon när hon fyllde sju. Hon har spelat alla sina matcher i dessa. Nu fick hon helt plötsligt inte det längre.

– ”Vi fick ju spela med dem i går”, sa flickorna. Det är svårt att förklara för dem hur det kunde ändras. Och speciellt med tanke på att det var olika i olika hallar och med olika domare, säger Seifert.

Regeln har funnits länge. Den är till för att undvika skaderisken som det innebär att spela en kontaktsport med glasögon.

– Men Nea spelar med plastglasögon. Hon ser otroligt dåligt utan dem, säger Li.

Totalt drabbades åtta flickor i Ystads flicklag av tillämpningen av regeln. Spelare i andra lag fick inte spela en enda match i turneringen på grund av den.

– Jag pratade med ledare från Lugi som inte heller hade hört någonting i förväg. De blev lika förvånade som vi, berättar tränaren Seifert.

– I Skåne har de fått spela med glasögon. Om man hade fått reda på det tidigare hade man kunnat göra någonting åt det. Nu kom det som en käftsmäll, säger Li.

”Svårt att få barn i rörelse som det är”

Seifert stämmer in.

– Och det blir en ekonomisk fråga också. Vissa familjer har svårt att betala medlemsavgiften. Linser är dyra. Vi har svårt att få barn i rörelse som det är. Ska vi då lägga på ytterligare till detta?

– Vissa tycker att det är jobbigt som det är att ha glasögon. Att då pekas ut en minut innan match är väldigt traumatiskt, säger hon.

Li beskriver hur en av matcherna fick stoppas för att en av Neas lagkamrater spelade med sina glasögon på. Då blev utpekandet extra tydligt.

– Det är nästan diskriminering. Det är inte okej när det blir så, säger hon.

Nea valde att spela vidare utan sina glasögon. Därför slutade hennes turnering lyckligare än för andra.

– Hon missade någon passning och något avslut. Men sedan gjorde hon mål. Det blev väldigt speciellt för oss föräldrar som vet hur duktig hon är. Jag blev superstolt eftersom jag vet hur beroende hon är av sina glasögon.

– Efter matchen sa hon att hon hörde hur vi jublade. Men hon såg bara ett suddigt publikhav i blått. Vi satt bara några meter bort, säger Li Ewaldh.

Följ ämnen i artikeln