”Tioåriga barn får höra att de måste dopa sig”
Galna förklaringen till dopningsfallen: Kan inte tillåta det här
Publicerad 2019-04-15
”Barn i tioårsåldern får höra att de måste dopa sig för att bli bäst.”
Det säger Österrikes tidigare landslagschef i skidor Trond Nystad som nu kräver att landet rensar upp i sin idrottskultur.
– Vi kan inte tillåta att såna osanningar sprider sig, säger Nystad till Dagbladet.
Trond Nystad stod ute i vårsolen i Österrike och testade skidor inför herrarnas VM-lopp i skidor när chockbeskedet kom. Hans åkare Max Hauke och Dominik Baldauf hade gripits av polis i en stor dopningsrazzia.
Nystad, som då var österrikisk landslagschef, beskriver duon som ”snälla och intelligenta killar”. ”Svärmorsdrömmar”, kort och gott. Så hur kunde det ske?
Talat med fuskarna för första gången
Snart två månader efter VM har Nystad nu för första gången talat med de två åkarna igen och det är en skrämmande förklaring som presenteras.
– De ursäktade sig fram och tillbaka och försökte förklara varför det hände. De fick höra redan som barn att alla som är bra dopar sig. Sedan kom de i kontakt med dopningsorganisatören som också sa att de bästa fuskar. Så de var mottagliga för hans förslag. De gjorde vad de visste var fel, säger skidtränaren till Dagbladet.
Nystad beskriver hur myten att de bästa idrottarna dopar sig förvandlats till en sanning inom österrikisk idrott. En uppfattning som sprider sig hela vägen ner till barnen.
– Jag har bott i Österrike i tio år och i alla år har jag hört det här. Jag har hållit föredrag för tio-elvaåringar och berättat om betydelsen av att träna under lång tid. Då har föräldrarna i salen svarat ”Det stämmer inte Trond. Det går inte. De bästa dopar sig”. Den inställningen är tyvärr alldeles för utbredd. Det gäller inte alla men det räcker med ett ruttet äpple, säger Nystad.
”Måste förlora sina jobb”
Bland österrikiska dopningsfall finns OS-medaljörer som friidrottaren Stephanie Graf, alpinåkaren Hans Knauss och längdskidåkaren Christian Hoffmann. Mest uppmärksammade på senare år har varit cyklisten Bernhard Kohl och längdåkaren Johannes Dürr som båda tros ha använt sig av samma dopningsleverantör som åkarna i den senaste razzian.
Trond Nystad har också reagerat på hur Johannes Dürr, som skrivit en bok om sin dopningsdom, fick ursäkta sig med att ”alla bra dopar sig” inför många unga tittare på bästa sändningstid i Österrike. Nu kräver norrmannen att österrikisk idrott städar upp bland sin dopningskultur och sparkar ut ledare som bekräftar myten att du måste fuska för att lyckas.
– Vi behöver kampanjer och de som säger något sådant måste förlora sina jobb. Vi kan inte tillåta att såna osanningar sprider sig. Vi har regler för hur vi talar i arbetslivet och samhället och samma sak måste gälla när vi talar med unga om idrott och goda värderingar.