17-åriga Jacqueline kämpar för sitt liv efter otäcka kraschen
Publicerad 2023-05-19
17-åriga Jacqueline Löfqvist från Filipstad kämpar för sitt liv på neurointensiven på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Det var på SM-deltävlingen i motocross i Uddevalla under lördagen som hon landade olyckligt med huvudet före.
– Om hon inte hade använt det speciella nackskyddet och den speciella hjälmen så hade vi inte haft något hopp alls och hon hade varit borta nu, säger pappa Shelby Micke Löfqvist.
I den tragiska mardrömssituationen vill Shelby Micke Löfqvist att det ska finnas lärdomar och framtidstro.
Både han och Jacqueline har alltid prata sig varma för användandet av skydd i motocross.
Det gäller framförallt både de hårda nackskydden och de så kallade MIPS-hjälmarna.
– Det är de två skydden som gör att läkarna säger att det fortfarande finns hopp och de kan behandla Jacqueline. Bröstet och ryggen tog upp krafter så att nacken inte gick av. Annars hade hon vikt ihop sig som en fällkniv. Det finns två läger när det gäller användandet av hårda nackskydd. Vi har alltid stått på den sidan att det är ett absolut måste grundat på amerikanska mångåriga studier av motocrosskador. I Sverige finns det de som tycker att det är inget man kan använda och att de här skydden bara gör det farligare. Det är som när bilbälten och airbag kom, att det under vissa förutsättningar visst kan bli värre men till 98–99 procent är det livsavgörande, säger Shelby Micke Löfqvist.
”Hade varit fullt av blödningar”
Det hårda nackskyddet är konstruerat så att hjälmen bara kan vinklas några grader framåt och bakåt och åt sidorna, sedan tar hjälmen i den här typen av nackskydd.
Det fördelar krafterna vidare nedåt när det är integrerat med bröst- och ryggskyddet så att det blir ett helt system.
– MIPS-hjälmarna i sin tur har ett geléliknande mellanlager som tar upp de första 10–15 millimetrarna. De tar upp de värsta g-krafterna innan hjärnan får smällen. Jacqueline fick inga hjärnblödningar och läkarna bedömer att utan den här hjälmen hade det varit fullt av blödningar. Då hade situationen varit betydligt mycket värre. Jag och Jacqueline har pratat mycket om de här systemen när vi har genomfört tjejcrossläger och prova på-dagar för tjejer. Kan vi få någon förälder att uppgradera skydden för sina barn och ungdomar så har vi ett syfte med vår tuffa situation, säger Shelby Micke Löfqvist.
”Försvann en kort stund”
Det var på årets andra SM-deltävling i motocross för tjejer som Jacqueline i det största hoppet på 32 meter råkade ut för ett snedkast i upphoppet så att cykeln vred sig tolv meter upp i luften.
Jacqueline lyckades inte rädda ut den situationen och landade på huvudet.
– Två sekunder senare låg hon livlös på banan. Jag sprang dit och hittade henne helt borta och medvetslös. Tack och lov att det var SM i Uddevalla med tre professionella akutteam på plats och inte en liten regional deltävling där man kanske gör minsta möjliga för att uppfylla reglementets krav på sjukvårdare. Jacqueline hade slagit i ansiktet ganska rejält, hon blödde väldigt och det rann ner i lungorna. Hon höll på att kvävas i sitt eget blod. Pulsen försvann och Jacqueline försvann en kort stund eftersom det var för mycket blod i lungorna. Ambulansen fick fram en sug för att få bort blodet och som gjorde att hon kunde börja andas igen, säger Shelby Micke Löfqvist.
Vårdas på intensiven
När de försökte väcka Jacqueline på intensiven i Trollhättan började hon krampa, det blev helikopter vidare till Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.
– Jacqueline är så djupt sövd som det går sedan dess, det man i vardagligt tal kallar koma. Trycket i skallen ökade rejält så man fick söva henne djupare och medicinera hårdare. De har opererat in en slang i hjärnans vätskefyllda hålrum för att kunna övervaka trycket noggrannare och även tappa ut vätska om det anses nödvändigt. Det är en komplicerad operation där det är otroligt svårt att träffa rätt, så det gick inte att lova att det skulle lyckas och gå bra, säger Shelby Micke Löfqvist.
Fyra-fem kriser per dygn
Läget är fortfarande kritiskt och Jacqueline är fortfarande djupare sövd än man är under en normal operation och andas i respirator.
Det har ännu inte gått att göra en magnetröntgen för att fastställa exakta skador eftersom hjärnan är svullen och skör.
– Efter röntgen vet man hur skadade nervtrådarna är. Det som gör att det finns ljusglimtar och hopp är att nacke, rygg och organ är oskadade samt att det inte finns några hjärnblödningar alls. Det senaste dygnet har det heller inte varit några stora kriser utan bara småkriser, tidigare har det varit fyra-fem stora kriser per dygn när svullnaden på hjärnan har ökat, säger Shelby Micke Löfqvist.
”Var hennes dröm”
Tillsammans med äldre syskon och flickvän försöker de hålla ihop och stötta varandra.
– Redan som barn så började Jacqueline prata om att hon skulle bli Sveriges första kvinnliga världsmästare. När hon fick sin första lilla kinacross för tusen spänn som hon for kring med på gräsmattan hemma var det hennes dröm. Jacqueline har haft den drömmen med sig hela vägen, även när hon inte ville tävla förrän hon var tolv år eftersom hon var rädd för starterna. Sedan började hon tävla med att inte vara med i starten och börja köra när de andra var i första kurvan. Hon körde EM i motocross tidigare i år och var överst på pallen på SM-deltävlingar i supermoto förra året. Hon siktar på att slå alla killarna också. Det är hon, det är Jacqueline, säger Shelby Micke Löfqvist.
”Bästa skydden som finns”
Som aktiva inom motocross har de alltid varit medvetna om riskerna med de olyckor som inträffar.
– Det är ett helvete just nu, det blir inte så mycket värre att vara kvar på den här sidan. Jag känner mig som en tom plastpåse som man släpper på golvet. Samtidigt är man som en vulkan som håller på att sprängas inombords. Jag är både tom och som en bomb. Det jag känner en trygghet i är att Jacqueline hade de bästa skydden som finns, jag känner ingen ånger på något sätt. Det här var hennes livsdröm, jag ville inte kväva det utan i stället stötta henne med så bra förutsättningar och skydd som möjligt. Vi får se vad det blir om Jacqueline vaknar. Det blev som det blev med Michael Schumacher. Det var inget vidare skick på Kenny Bräck länge heller. Det finns hela spektrat på konsekvenser. Det orkar man inte tänka på nu. Vi kan bara ta det timme för timme, säger Shelby Micke Löfqvist.
Flera gånger kommer gråten i halsen när pappa pratar om detaljer om det otäcka olyckan hans dotter råkat ut för och hennes allvarliga tillstånd.
På Facebook-sidan Jacqueline #77 uppdaterar han löpande vad som händer med hans dotter.
Stödet och insamlingarna som startats av besökare där bekostar bland annat hotellrum under det smärtsamma vakandet i Göteborg.