– Jag har förstått att hon haft det jobbigt

Uppdaterad 2015-03-09 | Publicerad 2015-03-06

Ulf Engström, 35, ny ordföranden i Svenska Pokerförbundet om: Avhoppet efter näthatet Varför han tackade ja SM på svensk mark

Ulf Engström

Ständiga påhopp och anonyma näthat – det fick Svenska Pokerförbundets ordförande Lina Olofsson att hoppa av.

Nu tar den före detta politikern Ulf Engström, 35, över.

– Jag har förstått på Lina att hon haft det jobbigt, säger han till Sportbladet Poker.

I nästan tre år var Lina Olofsson ordförande i Svenska Pokerförbundet.

Men perioden präglades av nedsättande kommentarer på nätet – och Lina Olofsson valde till slut att hoppa av sitt uppdrag.

– Man framställer mig som ett blont våp som inte har koll, sa hon i en intervju med Sportbladet Poker.

Nu tar Ulf Engström över som ordförande – en före detta politiker som tidigare varit kassör i Svenska Pokerförbundet.

”Ny i branschen”

I en intervju med Sportbladet Poker berättar Ulf Engström om Linas avhopp, hans stöttning, och sin roll som ny ordförande i Svenska Pokerförbundet.

– Jag kände faktiskt inte till så jättemycket av det som hänt med Lina, men jag har förstått på henne att hon haft det jobbigt stundtals. Jag både hoppas och tror att jag kunnat stötta henne, i varje fall i min roll där vi hjälpts åt i Svenska Pokerförbundet, säger Ulf Engström.

Funderade du på att tacka ja som ny ordförande, med tanke på vad Lina fick utstå?

– Ja, visst funderade jag. Men jag är relativt ny i branschen, och jag tillhör ingen gruppering och har inget otalt med någon, och jag är väldigt prestigelös. Jag hoppas det var därför valberedningen trodde jag kunde vara en samlad kraft, och att vi får en lugnad och mer sansad debatt.

”Fick bestämma mig samma dag”

Hur gick det till, när du valdes till ny ordförande?

– Jag hade mina egna tankar först, innan jag var direkt nominerad, det var några som tyckte att jag var ett bra namn för uppdraget men jag var inte föreslagen. Jag ville dock förbereda mig om frågan skulle komma, och jag gick igenom det – och det var före det här med Lina kom ut i tidningen så de tankarna var inte med då. Sedan kom den här artikeln och vi hade diskussioner om hur saker skulle drivas vidare.

Ulf trodde dock inte att det var aktuell att bli ny ordförande i Svenska Pokerförbundet, då han inte var föreslagen.

– Jag trodde inte det var aktuellt då, så jag släppte tankarna lite grann. Sedan blev jag uppringd av valberedningen och fick bestämma mig samma dag, som de ringde. Då tog jag ett snack med mina närmaste, några i styrelsen, och några som jag respekterar i branschen. Några visade sitt stöd, några tyckte att jag inte skulle ta det, men sedan kom vi fram till att jag skulle tacka ja.

”En hel del nytt”

Ulf Engström kom in i förbundet för ett år sedan, som kassör.

– Jag hade spelat en del poker innan, men jag var ny och ganska oinsatt i poker-Sverige och hade inte umgåtts så mycket i de kretsar som man hamnade i så det var en hel del nytt.

Tror du att du har en fördel i din nya roll, som gammal politiker?

– Ja, det tror jag, framför allt vart man ska vända sig och hur man ska vända sig – det hoppas jag. Sedan är det inte bara mitt arbete, jag måste ha mycket hjälp också. Men jag tror genom politisk kunskap så ska det nog nå framåt bättre.

”Samla ihop förbundet”

Vad ser du som den viktigaste uppgiften framöver för dig?

– Det är nog att samla ihop förbundet ordentligt, få ordning på all formalia. Jag har ju tidigare arbetat som politiker men har även en bokföringsbyrå så jag vill ha koll på siffror och dylikt. Sedan medlemsvården, att våra medlemmar vill betala medlemsavgiften och att de känner att de får ut något av det. Sedan är det mycket kvar att göra med politikerna, och vi har en ny regering nu.

Det har alltid varit mycket prat om att få poker-SM till Sverige, din syn på det?

– Det är det som är vårt mål, att vi en dag kan ha SM i Sverige, på svensk mark, helt klart.

Är det långt borta tror du?

– Det beror på, men jag tror i varje fall att vi ska kunna ha en SM-tävling om inte allt för länge. Men, det är mycket som ska hända för att det ska gå igenom, men det är det vi ska jobba och arbeta för, avslutar Ulf Engström.

Följ ämnen i artikeln