Hur du strukturerar en turnering (del 7)

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-08

Det närmar sig avslut för denna ­serie om hur du lägger upp en turnering på ett professionellt sätt – nästa vecka ska jag gå igenom hur upp­växlingar från lägre till högre markervalörer fungerar.

Startkapitalet i en återinköpsturnering: Tänk på att ha ett något lägre startkapital än i en utfrysningsturnering, om ni kör med ett eller flera återinköp! Någonstans mellan 25 och 50 gånger startvärdet på stora mörken bör det vara, beroende på upplägget.

Möjlighet till extraköp

Add-on: I turneringar med återinköp förekommer ofta att man också har möjligheten att göra en add-on, eller extraköp som det numera heter i ”påkersvenskan”. Detta innebär att vid en viss tidpunkt, och då alltid när tidsgränsen för återinköpen löper ut, förkunnar tävlingsledaren att alla som vill får just nu göra detta extraköp, innan nästa nivå tar vid.

I praktiken tillgår extraköpet precis som ett vanligt återinköp: du slantar upp samma mängd kontanter, och får i utbyte samma mängd marker med vilken du fyller på de staplar du just då har.

Lägg märke till skillnaden! Ett återinköp (rebuy) får göras närhelst du själv vill och får, inom en given tidsram, medan ett extraköp add-on) bara får göras i ett visst ögonblick, när du får erbjudandet. Jag kan lägga till att tillhör du den översta tredjedelen i fältet just då, ska du av matematiska skäl sällan ta en add-on.

3?Prisstrukturen: Den sammanlagda summan av alla inköp som görs av deltagarna, samt eventuella återinköp och extraköp, går till prispotten. (På ett kasino och på nätet tillkommer en avgift som arrangören tar ut, för sina omkostnader.) Denna prispott fördelas sedan normalt mellan de översta tio procenten i turren: är ni till exempel 43 deltagare, kan ni ha priser ned till femte plats, eller till och med sjätte om ni vill vara lite generösa. Och med till exempel 28 deltagare kan ni ha priser till de fyra bästa – men ni bestämmer själva!

Tack ska ni ha

Förstapriset ligger som regel på 25–50 procent av den totala prispotten, beroende på antalet deltagare. Med till exempel fyra prisplatser kan ni fördela prispotten 50–25-15–10 procent; med fem 40–25–18–11–6 procent; med sex 40–20–15-12–8–5 procent; och så vidare!

Slutligen: ett stort tack till alla er som röstade fram mig till utmärkelsen som årets pokerpersonlighet i förra veckan! Det värmer, ska ni veta.

Analysen

Dan Glimne

Följ ämnen i artikeln