Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Att träna en vuxen häst - för tävling

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-25

Tips från ridläraren och tränaren Gudmunder Einarsson

I Sverige köper man sällan hästar som är otämjda. De flesta köper hästar som är ridna 5- 6 månader. Ofta är hästarna mellan 5 och 7 år när de kommer. Få av dessa hästar kan kallas för inridna. Kroppen och själen är ju inte fullt utvecklade förrän hästen är 8- 9 år. Hästen är på topp mellan 9 och 14 år! Då är senor och muskler fullt utvecklade och tål hård träning och tävling, både fysiskt och psykiskt.

- Den som har en bra hästmed anlag att bli en tävlingshäst, måste tänka långsiktigt och arbeta från grunden. När du har köpt hästen är det bra om du tar det lugnt och rider i din egen takt och lär känna hästen första året. Efter det året vet du vad hästen har och vilka krav du kan ställa.

En sexårig femgångshäst som går till final i SM är egentligen för ung. Man kan fördärva mycket genom att låta den ställa upp i en sådan pass krävande tävling. Om du har en häst du tycker om och vill kunna rida tills den är 20 år eller äldre, ska du ta det försiktigt. Ta två år på dig att träna upp hästen för tävling.

- Rida på ovalbana ställer höga krav på hästen. De skarpa kurvorna tar på hästens ben och muskler. Det är mycket jobbigt för en häst att gå runt en ovalbana i ökad tölt eller flygande pass med galopp på kortsidorna.

- Är din häst bara 5 år ska du inte gå på för många ridkurser första året, även det kräver mycket. Gå en eller två kurser. Arbeta sedan efter vad du lärt dig i din takt. Hästens psyke klarar inte allför mycket nya övningar på en gång. Vänta med skänkelvikning och fram- och bakdelsvändningar. Märker du att hästen är motsträvig måste du stanna upp och tänka, är den lat eller kräver jag för mycket för snabbt?

- Ryttarens tålmodighet är guld värd.

- När hästen blivit 7- 8 år och du planerar inför nästa sommars tävlingssäsong, är det en bra idé att låta hästen vila hösten innan. Ta in den på stall i december- januari. Sko den med 8 mm skor runt om och börja träningen försiktigt med korta ridturer. Kräv inte topp- tölt med detsamma. Träna upp hästens kondition. Ta det lugnt fram till mars- april. Då kan du kanske sko hästen annorlunda för att få fram bättre gångarter. Trötta inte hästen med förlånga ridturer, en intensiv och trevlig halvtimme är bättre än en seg timme. I mars och april kräver du mer samling och aktion av hästen.

- När du kommer längre fram i tiden kanske du rider en dryg timme fem dagar i veckan, men då är hästen verkligen i toppform och orkar med ansträngningen. Skritta mellan varven, tölta inte för långa sträckor. Lär känna hästens svagheter och styrka. Träna för att lösa problemen. När du kommer till tävlingarna kan du inte lära hästen nya saker plötsligt. Det gäller att vara förbredd. Träna gärna på ovalbana några gånger innan så att hästen vänjer sig vid banan och tekniken. Men se upp för att tjata ut den och göra den bantrött innan tävlingen.

- Passen ska man vara försiktig med innan hästen fått kondition och muskler. När du kommit fram i april- maj kan du lägga hästen i pass två- tre gånger i veckan på korta sträckor, max 200 meter.

- Dagarna före tävling kan du låta hästen ta det lugnt. Den behöver samla kraft och koncentrera sig och ryttaren också.

Följ ämnen i artikeln