Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

2007 – ett mellanår för Malin Baryard

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-15

”Jag är absolut inte borta från sporten”

Strävsamt par Malin Baryard och Butterfly Flip under Göteborg Horse Show i februari.

Butterfly Flip hoppar bättre än på länge.

Ändå står Malin Baryard-Johnssons beslut fast:

– Det blir inget EM för henne.

Med största sannolikhet troligen inte för ryttarstjärnan heller.

Visserligen är det några månader kvar till EM i Mannheim i augusti och förbundskaptenen Maria Gretzer lägger som bäst pussel med de aktuella ryttarna.

Men Malin Baryard räknar sig inte som en av bitarna.

– ”Flippan” är inte aktuell och troligen inte någon av mina andra hästar heller, säger hon till TT.

Världscupfinalen i Las Vegas i våras kan ha varit 16-åriga Butterfly Flips sista riktigt stora framträdande. Om så, tog stoet ett snyggt farväl när hon kom tia.

– Hon hoppade bättre där än hon gjort på flera år faktiskt. Hon känns fantastiskt fin och än ska hon inte pensioneras. Hon ska få gå några grand prix i sommar och jag hoppas på bra placeringar, säger Malin om OS-hästen 2000 och 2004.

Men stjärnhästen har gått sitt sista stora mästerskap, punkt slut.

Satsar mot Hongkong

Till OS nästa år ska Malin ändå, kanske med en vallack vid namn Calvados. Men det hänger förstås på om landslaget lyckas i Mannheim - EM, vilket också är kval till OS. Trots att hon inte räknar med att kunna dra sitt strå till stacken i augusti finns Hongkong i allra högsta grad i Baryard-Johnssons planer. Lagom till dess hoppas hon att någon av stallets mindre kända hästar hinner bli tillräckligt mogen.

Därför är 2007 ett mellanår.

– Det är ett sånt år då jag hellre plockar fram nya hästar. Det är ingen djupare dykning jag gör, mer att jag smyger ett tag och bygger upp. Jag är absolut inte borta från sporten. Det är ju inte länge sedan jag hoppade i världscupfinalen...

Hon har tre hästar som hon tror mycket på:

Tolvåriga Espri – som tog god tid på sig innan resultaten kom.

Vinterns nyförvärv, åttaåriga stoet Actrice och nioåriga vallacken Calvados.

Actrice är den mest lovande, en dyrgrip som sponsorn, den schweiziske miljardären Philippe Huber, köpte åt Malin i december.

Visar upp Actrice

I Norrköpings hästshow i helgen gör Actrice sin första stora tävling i Sverige. Showen håller hög klass, halva hopplandslaget kommer. Förbundskapten Gretzer deltar själv och får samtidigt möjligheten att syna Baryards hästbestånd.

För stunden tror Malin mest på Calvados.

– En stor och trevlig vallack. Ett år äldre än Actrice och ett år äldre kommen med en väldig kapacitet. Actrice är lite grön och försiktig. Väldigt känslig, mycket nerv, en häst jag måste gå varsamt fram med men som också passar mig väldigt bra.

TT

Följ ämnen i artikeln