Uppdaterad 2012-02-05 | Publicerad 2012-02-04

ALMATY. Ryssland slog Finland med 6-4 i den första semifinalen i bandy-VM.

Nu är det upp till Sverige, om drömfinalen ska bli av.

– Vill vi möta ryssarna en gång till måste vi upp ett snäpp, säger lagkaptenen Andreas Westh inför mötet med Kazakstan.

Ryssland har inte missat en VM-final sedan 2004 och avslutar även årets mästerskap med en titelmatch.

Det står klart sedan de regerande världsmästarna besegrat Finland med 6-4 på Medeo-stadion i bergen utanför Almaty.

Snön vräker ned över den klassiska skrinnaranläggningen, varför semifinalerna spelas 3 x 30 minuter. Förhållandena talade för Finland, som med bättre skärpa kunde ha skaffat sig en 3-1-ledning mot Ryssland.

Bollnässpelaren brände straff

Mikko Lukkarila, till vardags i Bollnäs, missade en straff vid ställningen 0-1 och brände ett friläge strax efter det att Mikko Rytkönen kvitterat på hörna.

24-årige Lukkarila var helt ensam med den ryske målvakten Roman Gejzel, men lyckades lyfta bollen över ribban från sin position tre meter från målet.

Ryssarna var betydligt mer effektiva. Ivan Maximov gav Ryssland ledningen efter sju minuters spel, sedan Rolf Larsson misslyckats med en undanrensning.

Matchen avgjordes i början av den tredje perioden, då Misja Svesjnikov gjorde 4-1.

”Blir full huggning”

I den andra semifinalen möts Sverige och Kazakstan. Sverige vann med hela 9-1 i gruppspelet, men hade då hundraprocentig utdelning i den första halvleken. Fem chanser gav fem mål, och redan då var matchen avgjord.

Svenskarna, som föll tungt mot ryssarna i den sista gruppspelsmatchen, räknar med en betydligt jämnare match i dag.

Värdnationen slog Finland med hela 10-4 och pressade Ryssland, som till slut lyckades vinna med 8-6.

– Vi vann mötet i gruppen men vet att det blir tufft. Det blir full huggning. De har sett vassa ut och har imponerat hela vecka. Det är bara att nollställa allt, säger Andreas Westh.