Kravet: Ska gå i betalfria kanaler

Publicerad 2012-03-27

Norge nära revolutionerande lag

OS i betalkanaler är på väg att bli verklighet i Sverige.

Nu agerar Norge för att motverka en liknande utveckling.

Vårt grannland är mycket nära att införa en ny lag för att säkerställa att alla betydande idrottsevenemang ska gå i kostnadsfria tv-kanaler.

SVT har förlorat sändningsrättigheterna för OS 2014 och 2016 till Viasat. Något som väckte en oro bland svenska folket att sändningarna skulle gå i betalkanaler.

Fått stöd i Norge

Nu har Norge agerat för att motverka en liknande utveckling. Landets kulturminister Anniken Huitfeldt har tagit fram en lista på större idrottsevenemang som betalfria kanaler, som nås av en betydande del av befolkningen, ska kunna kräva att få köpa sändningsrättigheterna till för marknadspris.

Huitfeldt har fått stöd för förslaget i Norge och nu återstår bara ett godkännande från EU:s organ ESA, som jobbar för att säkerställa fri handel, innan lagen kan röstas igenom.

– Vi går till ESA och frågar om den här listan kan godkännas. ESA har satt upp följande kriterier: Om arrangemanget traditionellt sett gått på betalfri tv, om det har en allmän kulturell betydelse för folket, att det är ett nationellt lag som deltar och att arrangemanget är viktigt för hela nationen. Två av de kriterierna måste uppfyllas för att EU ska godkänna detta, säger Anniken Huitfeldt till NTB.

Utesluter samma sak i Sverige

Något liknande är dock inte aktuellt i Sverige. Det säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth som helt stänger dörren för samma utveckling.

– I vilka tv-kanaler sport ska visas är en fråga mellan idrotten och tv-bolagen, men jag tycker att sport­bevakningen i SR och SVT håller hög standard, säger Adelsohn Liljeroth till Sportbladet.

Den svenska kulturministern vill att så många som möjligt ska kunna se idrott, men tror att statlig inblandning skulle försvåra ärendet ytter­ligare.

– Allt måste betalas på något sätt. Om SVT skulle konkurrera med kommersiella kanaler skulle följden bli att andra program får träda tillbaka eller att vi måste höja radio- och tv-avgiften.