”Behandlas olika utifrån etnicitet”
Publicerad 2016-05-07
Starkt kritisk mot galans beslut
Bauhausgalan vill inte bjuda in Abeba Aregawi även om hon skulle frikännas under de nya Wada-direktiven.
Ett uttalande som kritiseras starkt av Bo Sundin (M), ledamot i Stockholms stads idrottsnämnd som tidigare gått in med miljonbelopp för att rädda den anrika galan.
– Är man frikänd så är man ju frikänd, säger han.
EXKLUSIVT BILDEXTRA: Sportbladet inne i dopningsfabriken
Det var efter uppgifterna om att Abeba Aregawi kan komma att frikännas helt trots att hon tagit det förbjudna preparatet meldonium som Diamond League-galan i Stockholm, Bauhausgalan, satte ner foten.
– Vi har inga planer på att bjuda in henne. Vår policy är att vi bjuder in de som kommersiellt kan bidra till en bra gala och som kan bidra till ett bra rykte för friidrotten i Sverige och Stockholm. Och i nuläget är hon inte en sådan person, sa Jan Kowalski, ordförande för arrangerande Stadionklubbarna.
”Ska behandlas som frikänd”
Nu får dock Kowalski kritik för uttalandet från politiskt håll. Bo Sundin (M) sitter som vice ordförande i Idrottsnämnden i Stockholm stad och har i den rollen varit med och fattat beslut om bidrag för Bauhausgalan på miljonbelopp de senaste åren.
– Är man frikänd så är man ju frikänd. Då ska man också behandlas som frikänd. Jag tycker att hon borde får springa i galan då. Beroende på hur förbundet hanterar henne förstås, säger han och slår fast att det är viktigt för galan att de bästa idrottarna är där:
– Jätteviktigt och vi är väldigt måna om arrangemanget. Det är naturligtvis viktigt att få dit stjärnorna, säger han.
Jan Kowalski säger att han respekterar att det finns olika åsikter om vilka idrottare som bjuds in till galan, men står fast vid sitt uttalande från igår.
– Vi tycker inte att det passar att Abeba blir inbjuden, hon säljer inte friidrott på det sättet vi vill. Faktum är att hon blev ertappad med en förbjuden substans i kroppen som funnits på Wadas ”monitoring-list” under 2015. Hon är ingen företrädare för en dopningsfri idrott och vi har en ambition att vara världens renaste gala, säger han.
”Behandlas olika”
Kowalski pekar också på att det här är ett enskilt uttalande från en nämndledamot och inte nödvändigtvis åsikten från nämnden i stort.
Bo Sundin menar att nobben också kan upplevas ha en rasistisk underton.
– Man kan tolka det så. Och jag tycker faktiskt att vi behandlar svenska idrottare olika beroende på var de kommer ifrån. Ta Ludmila, hon blev ju dömd på ett oerhört hårt sätt. Jag tror inte att hon hade blivit så tufft behandlad om hon hade haft en annan bakgrund. Av någon anledning så tycks etnicitet spela en viss roll i sådan här bedömningar, säger han.
Jan Kowalski menar att det finns ingen grund för det uttalandet alls.
– Inte det minsta lilla. Jag kan inte se att det finns någon som helst bedömning av det. Vi har tagit beslut på styrelsenivå om vår värdegrund som säger att alla är lika värda och att etnicitet och härkomst inte har någon betydelse.