Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Leopold

Svenske stjärnans hem stormades – av polisen

Publicerad 2013-11-28

EPT-vinnaren Anton Wigg berättar om mardrömmen: ”Känner inte samma trygghet i Sverige”

Anton Wigg under EPT Berlin tidigare i år

Anton Wigg vaknade upp av att någon skrek och att det bankade våldsamt på dörren.

Den spontana tanken var att det brann, i stället stormades det svenska pokerproffsets lägenhet av polisen – Anton Wigg var misstänkt för skattebrott och plötsligt var hans bankkonton och lägenhet tömda på allt av värde.

I dag är brottsmisstankarna mot honom nedlagda, men hos Anton Wigg har incidenten satt sina spår.

– Jag känner inte samma trygghet i Sverige längre, säger han.

Svenska pokerspelare och de svenska myndigheterna har inte precis varit såta vänner genom åren och en stor anledning till det är otydligheten i svensk lagstiftning kring hur pokerspelare ska beskattas.

Klart är att pokervinster, i såväl livespel som på internet, är helt skattefria så länge spelet skett inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

Lika klart är att vinster från spel i länder utanför EES är skattepliktiga. Exakt hur den beskattningen ska se ut har däremot varit minst sagt oklart och dessutom föränderligt.

När det gäller nätpoker är det dessutom inte alltid solklart vilka sajter som räknas till EES och vilka som står utanför. Och hur ska myndigheterna egentligen kunna bevisa vem som har vunnit vad och hur mycket?

Konsekvensen av denna otydlighet har blivit att svenska pokerspelare jagats av Skatteverket på ibland minst sagt godtyckliga grunder.

26-årige stockholmaren Anton Wigg, en av Sveriges mest meriterade turneringsspelare som vunnit såväl EPT Köpenhamn som Sunday Million, är tyvärr ett exempel på detta.

"Den andre vaktade mig..."

I oktober förra året låg han och sov bredvid sin dåvarande flickvän i sin lägenhet i Stockholm när han väcktes bryskt vid halv åttatiden på morgonen av att det bankade på dörren och höga röster uppmanade honom att öppna dörren.

– Jag trodde ju att det brann eller nåt. I stället stod där två poliser med en husrannsakan, de skulle gå igenom min lägenhet. En sökte igenom lägenheten medan den andre vaktade mig. Jag fick lämna över min mobiltelefon och alla elektroniska prylar. Och när de började gå igenom mina datorer började jag direkt tänka på terrorism eller till och med barnpornografi, att någon på nåt sätt fått tillgång min dator och använt den till nåt hemskt, säger han till Sportbladet Poker.

I stället dök en tredje person upp i lägenheten, en kvinnlig tjänsteman från Kronofogden.

– Hon förklarade för mig varför de var där och vad jag var misstänkt för. Sen visade hon upp en förteckning över mina pokervinster. Jag kunde inte tro mina ögon. Informationen hon hade från nån rysk trackingsajt (hemsidor som samlar statistik och resultat från de olika pokersajterna) som jag aldrig hört talas om. Informationen var helt felaktig. Mina vinster hade blåsts upp till det dubbla i förhållande till verkligheten, och hur det faktiskt såg ut på de pålitliga trackingsajterna. Det var detta som var deras underlag, det var den här informationen de använt för att åklagaren skulle säga ja till en husrannsakan. Det är alltså ganska tydligt att åklagaren inte direkt fått en nyanserad bild av läget, säger Anton Wigg.

"Man döms på förhand"

Tillslaget fortsatte med att tjänstekvinnan från Kronofogden krävde Anton Wigg på en säkerhetsdeposition på ungefär en miljon kronor. Pengar han naturligtvis inte hade liggandes hemma. I stället blev han informerad om att hans bankkonton blivit tömda (så kallad kvarstad). Dessutom tömdes hans lägenhet på det mesta av värde. Hans Xbox, Ipod-docka, ett par klockor och de kontanter som fanns liggande togs helt enkelt i beslag.

– De tog allt. Jag inser att det är praxis i såna här fall men det är tråkigt när konsekvensen blir att man döms på förhand, utan att få någon chans att försvara sig. I stället blir man tvungen att bevisa sin oskuld och det är ju direkt fel. Och jag vill verkligen trycka på att jag alltid har varit en god medborgare och betalt min skatt. Mitt nick, "AnteSvante", har jag alltid varit öppen med och mina resultat har aldrig varit någon hemlighet.

Du är inte den förste pokerspelaren som drabbats när Skatteverket far fram. Varför tror du det ser ut så?

– Jag tror att pokerspelare som grupp är enkla att sätta dit. Vi är väldigt oorganiserade och vi har inget fackförbund. Som yrkesgrupp är vi lätta att gå på. Sen tror jag att många, inklusive svenska myndigheter, har en ganska skev bild av hur det är att försörja sig på poker. När man läser om poker handlar det ofta om att den eller den personen har vunnit x antal miljoner. Det kan jag såklart förstå, men det speglar ju inte precis hela verkligheten. Ett vanligt exempel är att du har en finansiär som står för hälften av dina inköp och rimligtvis ska ha hälften av dina vinster. Det får du naturligtvis inte dra av. Såna saker gör att många missuppfattar hur mycket pengar pokerspelare egentligen har.

– En annan aspekt är att det inte finns någon riktig klarhet i hur reglerna ska tillämpas, inte minst från Skatteverkets sida. De verkar själva inte riktigt veta vad som gäller.

Tiden efter tillslaget blev tuff för Anton Wigg. Det mest akuta problemet var så grundläggande som pengar. Han tillgångar, inklusive pengarna på hans bankkonton, var som sagt tagna i beslag och utan varken mobiltelefon eller dator är det svårt att spela nätpoker.

Ironiskt nog kunde han lösa en ny dator på en gång med hjälp av ett företagskort från sin arbetsgivare. Dessutom hade samma arbetsgivare beställt en jobbmobil åt Anton Wigg, en mobil han ännu inte hämtat ut hos postombudet vid tidpunkten för tillslaget.

"Är uppenbarligen inte kvar"

Var kommer då ironin in i leken? Jo, arbetsgivaren i fråga är statliga Svenska Spel, där Anton Wigg tjänstgjorde som pokerambassadör. Det jobbet har han för övrigt inte kvar längre.

– Jag trivdes väldigt bra på Svenska Spel under min tid som ambassadör. Men uppenbarligen är jag ju inte kvar. Jag vill inte gå in på detaljer. Men jag kan säga så mycket som att jag tycker att jag skötte det jobbet de betalade mig för på ett professionellt sätt. Samtidigt har jag förståelse för att det blir en intressekonflikt eftersom Svenska Spel är statligt ägda. Det räcker så.

Hur ser din situation ut i dag, rent rättsligt?

– Förundersökningen mot mig är nedlagd, enligt de papper jag fått finns det inga skäl att misstänka Anton Wigg för brott. Men jag har betalt in pengarna. Alltså de pengarna som de krävde mig på och ansåg att jag var skyldig. Jag kände inte att jag hade något val. Jag vill inte vara skuldsatt hos Kronofogden.

Hur mycket pengar rör det sig om?

– Jag vill inte gå in på de siffrorna, det är egentligen oviktigt. Det enda som är viktigt är att jag betalt in den summan som Skatteverket tycker är den rätta. Nu ligger det på mig att processa för att kunna få tillbaka pengar, så att det blir rimligt. Jag är inte säker på hur det kommer att spelas ut, det får framtiden utvisa.

Hur har du påverkats av den här tiden och vad tar du med dig?

– Hela situationen har varit obehaglig och jag tycker det är viktigt att jag pratar om det här och delar med mig av mina erfarenheter. Det handlar om rättssäkerhet och det här fallet kan man inte påstå att det skötts rättssäkerhet. Jag menar inte att jag, eller vi pokerspelare som yrkesgrupp för den delen, har skött vår del så väl som vi kanske kunnat. Men skatteverket är en institution som ska verka för det svenska folket och krävs att man hänger med när nya marknader dyker upp. Det är för mig väldigt tydligt att detta inte skett i det här fallet.

– Sen är jag nöjd med hur hur jag lyckats hantera situationen, det har varit ett mentalt väldigt tufft år. Men  jag inte känner samma trygghet i Sverige längre. Tyvärr har jag blivit tvingad att bli mer cynisk. Det är tråkigt, men det är så.

Följ ämnen i artikeln