De ger bort allt av mångmiljonregnet

Publicerad 2014-02-23

Spelarna vill inte ha en krona: ”Ska utbilda spelare”

SOTJI. Brakförlust under hemma-VM – men nu rullar miljonerna in för svensk ishockey.

Succén i junior-VM och OS innebär över tio miljoner kronor in till den hårt ansträngda ekonomin.

– Givetvis underlättar det här vårt arbete med att vara världsledande som talangutvecklare, säger Ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg.

De två VM-turneringarna på hemmaplan slutade med ett ekonomiskt fiasko. En förväntad storvinst, som skulle säkra svensk hockeys ekonomi de kommande åren, slutade i stället med en brakförlust. Drygt 20 miljoner minus slutade VM-notan på.

Ett hårt slag för Ishockeyförbundet som i höstas tvingades sjösätta en besparingsplan. Den innebar bland annat minskade resurser för landslagen.

Men under 2014 har det vänt uppåt. Först JVM i Malmö som blev en stor publiksuccé. Målet var att gå jämnt ut ekonomiskt, nu slutade det i stället med ett plusresultat på runt tre miljoner kronor, enligt Sportbladets uppgifter.

Guld värt 1,2 miljoner dollar

Nu är Tre Kronor i OS-final och det innebär ett rejält guldregn för svensk ishockey. En finalplats är värd en miljon dollar, närmare sju miljoner kronor och guld belönas med 1.2 miljoner dollar.

– Vi var garanterad 600 000 dollar om vi kom sämst åtta i turneringen och de pengarna har vi redan lagt in i budget. Men allt utöver det är extra pengar som kommer in, säger Peter Forsberg.

Enligt spelarfacket (Sico) har de tillsammans med Ishockeyförbundet förhandlat fram en guldbonus på OS på runt 150 000 kronor per spelare. Men landslagschefen Tommy Boustedt hävdar att NHL-spelarna inte kommer att utnyttja den bonusen.

– Nej, det är ett avtal med Sico, och då är det väl så att NHL-spelarna genom Sico inte krävt några såna ersättningar. Det är i förhållande småpengar för de här spelarna, har Boustedt sagt till Sportbladet.

”Satsa på talangfabrik”

Ett OS-guld ger också ett stort mervärde. Det stärker Tre Kronors varumärke och gör det enklare att få in nya sponsorer.

Hur miljonerna ska användas är inte bestämt.

– Allting läggs in en total planering och sedan är frågan om man är offensiv eller defensiv. Det jag vet är att vi ska behålla vår kvalitetsutveckling och satsa vidare på den talangfabrik vi har skapat, säger Forsberg.

Förbundskapten Pär Mårts vet hur han tycker pengarna ska användas:

– Jag tycker vi ska rekrytera och utbilda spelare och ledare, det får vi inte tappa. Vi har bra fart på svensk hockey och nu har vi bra spelare. Men vi ska ha det även om två-tre och tio år.

Har du själv någon egen bonus om det blir OS-guld?

– Jag tror att jag har en bonus. Det är inte så mycket pengar, det blev mer som en grej i kontraktet.

Följ ämnen i artikeln