Glöm Clintan – nya trenden är lagpoker

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-02-24

Poker har varit ett spel för ensamma cowboys.

Nya trenden är lagpoker.

En spelform som är här för att stanna.

Vem har inte velat vara Clint Eastwood? Rida in i en håla efter en hård dag på prärien. Kliva fram till baren, dra i sig två snabba whiskeyshots och sen vidare till ett pokergäng i saloonens hörn.

Spela ut lantisarna efter noter. Sätta en kula i pannan på en fuskis och gå upp på övervåningen med bygdens snyggaste brud. Rida ut igen i gryningen, lätt i sinnet. Och med lädret fullt av deg.

Det finns ett slags romantik i poker som jag gillar. Du är en ensamvarg som kämpar mot resten av världen och dess fördomar. Du har friheten att resa vart du vill, göra vad du vill. Men du är också hundraprocentigt ansvarig för dina resultat. Ingen känner din smärta. Ingen bryr sig om dig när du förlorar.

Men när det går bra är det du som är Clintan.

Jag var lagkapten

I dag är det mindre av cowboysare och mer av nätpoker. Fortfarande ensamt, men lite färre revolverdueller.

Ensamheten kan dock snart vara ett minne blott. Den senaste trenden är nämligen lagpoker. Förra veckan var jag i Cardiff som lagkapten för ett svenskt lag. Konceptet var väl genomtänkt. Det sponsrande nätbolaget betalade resa, hotell och sköt till 100?000 dollar i extra prispengar. Jag fick ihop ett hyfsat lag. Eller vad sägs om Erik Sagström, Bengt Sonnert, Ayhan Alsancak och Fuat Can? Den sjätte lagmedlemmen var en nätkvalare från Arboga.

Sex av pokervärldens starkaste nationer gjorde upp och vi var favoriter – trots att USA hade ett starkt lag. Tyvärr går det inte att bara ställa in markerna och tro att man ska vinna. Det började dåligt och sedan gick det ännu sämre. Det var inte fråga om underskattning. Det bara är så i poker ibland.

De ska försöka sälja in produktionen till Sverige så jag får inte berätta exakt hur det gick.

Inspirerande med press

Lagpoker är här för att stanna. Gemenskapen man känner är ovanlig och uppskattad bland spelarna. Delad glädje är dubbel glädje som mamma brukar säga. Nackdelen är att du känner större press, men det tycker jag bara är inspirerande.

Det finns en sak till som är helt överlägset. Inte nog med att du kan skylla på otur som vanligt. Du kan skylla på lagkamraterna också.

Ken Lennaárd är pokerproffs och

ordförande i Svenska pokerförbundet

Följ ämnen i artikeln