”Ska vara så hårt att de börjar gråta”
Pichler om det fruktade ”helvetespasset”
Uppdaterad 2018-04-18 | Publicerad 2018-02-13
Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se
PYEONGCHANG. Wolfgang Pichler är ökänd för sin stenhårda träning.
Nu berättar demontränaren om monsterpasset som förberedde åkarna för OS.
– Det ska vara så hårt att de börjar gråta, säger tysken.
På onsdagen fortsätter jakten på nya medaljer för de svenska skidskyttarna som så här långt gjort succé i OS.
Då körs damernas distanslopp och dagen efter är det dags för herrarna.
– Nu kan vi inte kalla oss outsiders längre. Nu finns det realistiska möjligheter att göra något stort i varje lopp. Åkmässigt är vi i absolut världsklass, säger förbundskaptenen Wolfgang Pichler.
När vi frågar honom om hur han förberett laget för OS berättar han om det stenhårda träningspass han kör på ett av lägren hemma i sitt Ruhpolding på sommaren före varje OS för att härda åkarna.
– Vi kallar det den olympiska träningen. Det är en monsterträning som jag hittat på efter att lärt av (danske cyklisten) Bjarne Riis, säger han.
”Var ett helvetespass”
Kvällen före passet gick Pichler in till åkarna och berättade att de skulle starta klockan fem nästa morgon. Då cyklade de tolv mil på mountainbike till Grossglockner, som är det högsta berget i Österrike. Där åkte de rullskidor upp för berget i 1,5 timme med cirka 1500 meters stigning. Sedan åkte de buss ner för berget till cyklarna och cyklade de tolv milen hem till Ruhpolding.
Den här dagen var det hett i de bayerska bergen.
– Det var ett helvetespass för dem, säger Pichler.
Efter närmare tolv timmar var åkarna tillbaka och där väntade ett pass på skjutvallen.
– Där hade vi satt upp olika mål för hur många skott de skulle sätta på fyra skjutningar. Klarade man inte det straffades man med en timmes löpning med 1000 meters stigning.
”Det är övermänskligt”
– Men jag slopade straffrundan när de hade skjutit klart. Det var för varmt. Då hade jag inte haft några åkare kvar. Men de fick inte veta det förrän efter skjutningen. Jag ville att de skulle känna pressen och frukta straffrundan.
Åkarna ska pressas till sitt yttersta.
– Det ska vara så hårt att de börjar gråta.
Carl Johan Bergman, i dag tv-expert under OS, var med på ett par av Pichlers monsterpass inför sina OS 2006 och 2010.
– Det är så övermänskligt att man inte tror att det är möjligt. Men så klarar man det. Det är mer mental än fysisk träning, säger Bergman.
Men det går faktiskt att lyckas som svensk skidskytte i OS utan monsterpasset i ryggen. Varken Sebastian Samuelsson eller Hanna Öberg var nämligen nere i helvetet och vände då de var sjuka den dagen.
– Just då tyckte jag att det var ganska tråkigt att jag missade det för det kändes som en fantastisk utmaning, säger Samuelsson.