Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Nils

Wennman: Det här kan sluta med en comeback i landslaget

LONDON. Det sägs att Fredrik Ljungberg ska springa ut i tröja nummer 7 i derbyt mot Glasgow Rangers på söndag.

Vi får alltså hoppas att Freddies axlar pallar, att nyckelbenen håller, att ryggen är stark, att benen bär.

Tröja 7 i Celtic är tung. Den väger ett ton. Den har en klubbs historia, tradition och stolthet invävd i tyget.

Tränar för Celticdebut – och för landslagscomeback?

Tre namn:

Jimmy Johnstone, Kenny Daglish, Henrik Larsson. De Heliga Tre. Alla hade 7:an.

Ni som är lite yngre minns ju Henke och kanske Daglish, men knappast Johnstone. Då ska ni veta att ”Jinky” är för Skottland vad Ingemar Stenmark och Björn Borg är för Sverige. Och då talar jag inte enbart om den grönvita delen av Glasgow.

Dribblern Johnstone var en av ”Lisbon Lions”, det klassiska Celtic som sensationellt slog Inter i Europacupfinalen för klubblag 1967.

Han har berättat hur det kändes att stå bredvid superstjärnor som Facchetti och Mazzola i spelartunneln före kick off:

”Jag trodde vi skulle få dyngstryk. Där stod dom, de övermänskliga. De var två och en halv meter långa, hade eleganta frisyrer och kritvita Colgate-leenden. Och så vi då...vi var små tandlösa dvärgar från Skottland. När vi log tillbaka var det bara svarta, tomma hål. Fan...de där italienarna LUKTADE till och med gott!”

Det är nya tider nu

Det är nya tider nu. Dagens Celtic må vara en skugga av ”Lejonen från Lissabon”, men om Fredrik Ljungberg sprayar sig med sin Calvin Klein-flaska har de i alla fall en spelare som luktar gott.

Min gode vän Kevin McCarra på The Guardian har levt med Celtic hela sitt liv och skrivit böcker om legendarer som Jimmy Johnstone. Han är på väg att avsluta sin senaste Celtic-bok nu och har nyligen varit i Sverige för att intervjua Henrik Larsson (den störste av dem alla, enligt McCarra). Jag slog honom en signal i går för att höra om han inte måste vänta med sista avsnittet nu, med tanke på Fredrik Ljungbergs ankomst.

– Det skulle bli det sämsta kapitlet i boken och i klubbens historia, skrattade McCarra.

Han skämtade. I själva verket är han, liksom så många andra Celtic-anhängare, nyfiken på vad Freddie kan tillföra. Han tror att det kan bli bra.

– Celtic behöver erfarenhet. Så vitt jag förstår hade Ljungberg inga andra seriösa erbjudanden, så det här kan vara en bra lösning för båda parter.

Tröja nummer sju – helig

Vad säger du om att han får tröja nummer 7?

– Disgraceful! Den är helig! Efter Henrik borde ingen fått bära den, men om jag inte minns fel var det Juninho som fick den efter honom. Och sen har den varit i allmänt bruk.

Skotska ligan är ju som den är, borta är dagarna då lag som Aberdeen och Dundee United kunde utmana Rangers och Celtic emellanåt. Det är en duell mellan två lag, och den generella standarden har kanske aldrig varit sämre.

– Trenden går neråt. Men allt är ju en fråga om pengar, egentligen – klubbar som Celtic och Rangers har fina publiksiffror, fotbollen är enormt stor hos folket, men det finns inga tv-intäkter i nivå med England, säger Kevin McCarra.

”Nästan omöjligt att lyckas”

För att få en lite mer engelsk syn på affären Celtic/Ljungberg ringde jag också Henry ”Eleganten” Winter på Daily Telegraph. Fotbollsjournalistikens Big Man.

– Det jag vill veta är hur ”fit” Freddie är. Att komma tillbaka och lyckas i brittisk fotboll efter en tid i USA är nästan omöjligt. Det är som att starta i ett formel 1-lopp med en familjebil. Det går ruskigt fort. Skotska ligan är som den engelska – minus teknik. Och Ljungberg har ju teknik – men ingen fart.

Där tycker jag själv precis tvärtom. Ljungberg har fart, men sämre teknik. Icke desto mindre tror Winter att Freddie kan få en underbar tid i Glasgow:

– Om Neil Lennon, som är en smart man, sätter honom som attackerande mittfältare och omger honom med unga, snabba ben kan det bli succé. Jag ger honom 50 procents chans att bli hjälte i Glasgow. Det är en fascinerande, underbar fotbollsmiljö och Freddie kommer att älska alltihop. Han är för övrigt väldigt populär fortfarande bland oss britter, säger Henry Winter. Och tillägger:

– Alla som har modet att visa sig i kalsonger offentligt i det här landet – i nyktert tillstånd – förtjänar beundran.

Kan sluta riktigt bra

Själv har jag inte sett Fredrik Ljungberg spela sen han lämnade West Ham. Jag inbillar mig att det här äventyret kan sluta riktigt bra, kanske även med en comeback i landslaget, men jag är inte säker på nånting förrän jag sett honom i aktion.

Vi ska ha det här i åtanke: Vid 33 års ålder går Fredrik Ljungberg från Chicago till Celtic. När Henrik Larsson var 33 gick han från Celtic till Barcelona. Ger vissa perspektiv.

Det enda jag tror mig veta är att det kommer att lukta godare i Celtics omklädningsrum.

Följ ämnen i artikeln