Mannen bakom EPT

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-13

Planerar utökning av Europatouren

Han hade koll på både poker och TV. Och knöt ihop sina två födkrokar till en genom att grunda European Poker Tour.

– Jag såg en möjlighet att kapitalisera på både TV- och pokermarknaden, säger John Duthie, som nu vill utvidga Europatouren österut.

John Duthie Grundare av EPT.

John Duthie har ett förflutet som professionell pokerspelare och har en riktig storvinst på meritlistan; som vinnare av en turnering på Isle of Man fick han två miljoner pund.

Pengar som investerades i grundandet av European Poker Tour.

– Det är fyra år sedan nu, jag var chef för drama på BBC och funderade på vad jag skulle det kommande året. WPT (World Poker Tour) hade funnits i ett år och jag bestämde mig för att starta något liknande i Europa.

Touren har växt mer än han vågade hoppas

Nu är EPT en institution med deltävlingar på elva ställen varje år.

Kunde du föreställa dig att EPT skulle bli så stort?

– Att det skulle bli stort, ja, men inte SÅ stort. Det är alltid så många spelare med att varje evenemang är större än något jag spelade i förut.

Nyckeln har varit TV-sändningar av poker, som har givit pokern ett stort genomslag. EPT-turneringarnas finaler webbsänds också som regel här på Aftonbladet.se.

Blickar mot Rysslands huvudstad

Touren börjar alltid i Barcelona (augusti) och avslutas med stor final i Monte Carlo (i år mellan den 12 och 17 april). Aftonbladets utsände träffade John Duthie i samband med Köpenhamns EPT-turnering, i februari.

I skrivande stund pågår EPT i Warszawa, den ostligaste turneringen på touren.

Men kanske inte så länge till. Snart kan den platsen vara Moskva.

– Jag tror på en etablering i Ryssland och Ungern. EPT ska fortsätta växa men inte med för många turneringar, kanske tolv.

En av den pågående säsongens turneringar lär försvinna från EPT.

Den största.

När PokerStars Carribbean Adventure, eller PCA, hölls i januari lockade det över 1 100 utövare. Ändå är John Duthie inne på att den tävlingen försvinner ur EPT-schemat (PokerStars kommer dock att fortsätta arrangera den turneringen oavsett om den ingår i EPT eller inte).

– PCA var en WPT-turnering förut och när vi fick chansen att ta över turneringen gjorde vi det. Men Bahamas ligger trots allt inte i Europa…

…det gör däremot Stockholm och Sverige. En stad som John Duthie gillar.

– Jag skulle älska att ha en turnering där, säger han.

Men det är inte förenligt med svensk lag.

– Det stör mig. Förbudet är emot europeisk lag och jag skulle gärna starta en tävling där i samarbete med lokala operatörer, säger han.

EPT är stort tack vare PokerStars

Alla turneringar arrangeras i samarbete med PokerStars, världens största aktör på pokerns onlinemarknad.

– EPT skulle inte vara så stort utan backupen från PokerStars, deras spelare är med i tävlingarna tack vare sponsring från dem. Alla kan inte köpa in sig för fyra, fem tusen dollar men genom deras turneringar kan en del vinna sig in i dem.

Tidningen Poker Magazines chefredaktör Murat Sahan har tidigare, här på Aftonbladets pokersajt, ventilerat idén att det borde startas en någorlunda sluten toppliga för de bästa pokerspelarna. Alla ska fortfarande kunna vinna sig in i turneringarna och vinna jättesummor men sannolikheten att de bästa vinner igen ska då öka. Detta för att skapa stjärnor som lyser i mer än enstaka turneringar.

Gillar tanken med Champions League för poker

Pokern saknar helt enkelt en fixstjärna som Tiger Woods, en stjärna som kan vinna flera turneringar på ett år. Den som exempelvis vinner Warszawas EPT-turnering denna vecka, oavsett vem det blir, vinner med all troligen aldrig just den turneringen igen.

John Duthie gillar idén.

– Jag önskar att det redan fanns ett Premier League eller Champions League för pokern. Just nu är turfaktorn i en turnering över några dagar så stor, 30 procent mot 70 procent skicklighet. På längre sikt är det bra om en champion utses över fler tävlingar. Men det behövs fortfarande många spelare för att dra in pengar.

Hur ska det bli möjligt?

– Jag vet inte. Du måste få alla åtta toppsajterna att samarbeta till att börja med. Och sedan finns det ju fler spelare som tillhör andra organisationer. Men visst vore det roligt om PokerStars, Ladbrokes med flera tävlade lite mer med egna team.

Poker |
Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln