Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Haag först och främst i stafetten

Publicerad 2017-03-01

Skidor. Femteplatsen på den klassiska milen gav Anna Haag en rejäl skjuts rätt in i stafettlaget i skid-VM - och till en förstasträcka.

– Det blir en riktig utmaning, säger 30-åringen inför sin nya mästerskapserfarenhet.

Det visade sig att tilltron till Ebba Andersson var så stor att tredjesträckan var vikt för henne. Men Anna Haags fina femteplats på 10 kilometer klassiskt gick inte landslagsledningen förbi. Med den knep rutinerade Haag ännu en stafettplats i ett mästerskap.

Och hon gjorde det framför både Hanna Falk och Ida Ingemarsdotter - som efter fjärde respektive femte plats i sprinten även gjort starka distanslopp i Lahtis.

– De andra tjejerna är också i väldigt bra form. Men Anna har varit ännu starkare här, säger förbundskapten Rikard Grip.

– Vi tog det definitiva beslutet efter gårdagens tävling, ja. Men Anna har i flera lopp på slutet stärkt sina aktier och det är det som har gett henne platsen i laget.

Ovan sträcka

Anna Haag minns att hon kört en startsträcka i världscupen "en gång i Davos för många år sedan". Men efter att ha åka andra eller tredje sträckan i flera mästerskap blir det här som en ny erfarenhet.

– När jag fick reda på det gick jag direkt till min rumskamrat och sa "Tips, Ida!". Hon sa att man har ingen taktik, det är bara att hänga på så länge det går.

Charlotte Kalla och Stina Nilsson har förstås varit givna och ingen petar Stina Nilsson på slutsträckan.

– Det ska bli väldigt kul om det blir en spurtstrid på slutet. Jag tycker formen känns bättre dag för dag, säger Nilsson, som efter tre silver i Falun-VM gärna tar en medalj nu.

Ny medaljjakt

Kalla har ju redan silver och brons. Toppformen i Lahtis är dubbelt dokumenterad.

– Det ska bli kul att åka den andra klassiska sträckan. Jag trivs väldigt bra med den åkstilen just nu och banorna i Lahtis passar mig bra, säger hon.

TT

Följ ämnen i artikeln