Därför fattade polisen sitt kritiserade beslut
Publicerad 2024-10-21
Varför fattade polisen sitt kritiserade beslut och varför tömdes inte enbart delar av läktarna på Tele2 arena?
Här försöker vi räta ut en del frågetecken efter skandalscenerna i Stockholmsderbyt.
+ Vad har hänt?
Söndagens fotbollsderby mellan Hammarby och Djurgården blev historiskt då polisen beslutade att upplösa en offentlig tillställning – vilket innebar matchen skulle spelas klart utan publik. Matchen bröts efter inkastade bangers och pyroteknik från delar av Djurgårdsklacken efter drygt 76 minuter.
Senare fattades beslutet att spela klart på måndagen utan publik. Hammarby vann med 2–0, vilket var ställningen när matchen avbröts.
+ Varför fattade polisen beslutet?
Enligt polisen – som fattade sitt beslut efter ett så kallat matchmöte – upplöstes den offentliga tillställningen eftersom man ansåg att arrangören inte kunde garantera ordning och säkerhet.
– Sportsliga resultat får vi inte väga in i vår myndighetsbedömning. Vi tittar på säkerheten och inget annat, förklarar Mats Karlsson, chef på underrättelseenheten på polisen i region Syd, och som ofta är kommenderingschef vid högriskmatcher i södra Sverige.
Beslut om att hålla ett matchmöte fattas av fotbollens aktörer, inte av polisen. På ett sådant möte sitter polisen enbart med för att exempelvis få höra vilka åtgärder arrangören ska ta för att säkerställa ordningen.
+ Varför tömdes inte delar av arenan?
Det är möjligt att tömma läktarsektioner på en arena, men ett sådant beslut måste fattas av arrangören.
– Arrangören kan däremot säga att de vill tömma en läktare och då kan de begära biträde från oss om de möter motstånd, säger Mats Karlsson.
+ Vem har ansvaret för att publiken lämnar?
Stora delar av framför allt Hammarbyklacken vägrade lämna arenan efter polisens beslut. Hammarbys säkerhetschef Göran Rickmer sade till flera medier att det borde ligga på polisen att få publiken att lämna eftersom det inte längre fanns någon arrangör efter polisens beslut.
– Det är en villfarelse han sprider. Upplösandet av en offentlig tillställning sker först när alla har lämnat arenan. Fram tills att det är upplöst har arrangören ansvaret, säger Karlsson.
+ Vad är en offentlig tillställning?
Ribban för att upplösa en offentlig tillställning är betydligt lägre än för att upplösa en allmän sammankomst, som exempelvis en demonstration på ett torg.
– Det är ett mycket större grundlagsskydd för en allmän sammankomst än för en offentlig tillställning. Ur lagstiftarens mening har en offentlig tillställning ett mycket lägre skydd, säger Mats Karlsson.