Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Rosberg överlägsen i Sotjis GP

Publicerad 2016-05-01

Bilsport. Nico Rosberg hade inte kunnat hoppas en bättre start på årets formel 1-säsong.

I söndagens GP i Sotji tog tysken sin fjärde raka seger - 25 sekunder före stallkamraten Lewis Hamilton - och utökade ledningen i sammandraget till 43 poäng.

Efter andraplatser i VM-sammandraget både 2014 och 2015 har Rosberg fått en drömstart på sin sjunde säsong i Mercedes-stallet. Fyra segrar innebär att det även är långt kvar på säsongen börjar bli realistiskt att prata om möjligheterna för Rosberg att upprepa sin pappa Keke Rosbergs bedrift från 1982 - att köra hem VM-titeln.

Förutsättningarna inför söndagens VM-deltävling kunde inte ha varit bättre för den 30-årige tysken. Pole position i starten, och stallkamraten och värsta konkurrenten Lewis Hamilton, Storbritannien, först i femte startled.

Jagade förgäves

Hamilton, som har vunnit VM två år i rad, plockade placering på placering och jagade desperat för att komma i kapp Mercedeskollegan, men var aldrig nära och fick nöja sig med en andraplats, knappt sju sekunder före finländaren Kimi Räikkönen, Ferrari. Räikkönens landsman Valtteri Bottas, Williams, blev fyra.

Rosberg kunde ohotad säkra sin sjunde raka seger (han avslutade fjolåret med seger i de tre sista tävlingarna).

– Jag har en fantastisk bil och nu ser jag fram emot Spanien, sade Rosberg i segerintervjun.

Nästa VM-deltävling avgörs i Barcelona den 15 maj.

Svensken långt efter

Svenske Marcus Ericsson, Sauber, körde i mål på 14:e plats, två placeringar bättre än stallkamraten Felipe Nasr som blev 16:e. Ericsson startade sist, men körde upp sig flera placeringar under den första hälften av loppet och var ett tag uppe på poängplats. Efter ett depåstopp halkade Ericsson tillbaka.

"Det var ett okej race för mig. Jag har haft en jobbig helg eftersom jag har kämpat hårt med att få däcken att fungera på det speciella underlaget här", sade Ericsson i ett pressmeddelande efter loppet.

För Nico Rosbergs landsman, den fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel, hann loppet bara börja innan det tog slut. Vettel blev påkörd av hemmahoppet Daniil Kvjat två gånger på första varvet och tvingades bryta.

TT

Följ ämnen i artikeln