Lasse Granqvist om 20 år med Idrottsgalan
Publicerad 2020-01-26
20 år som ordförande för Idrottsgalans nomineringsjury.
I år kan Lasse Granqvist troligtvis pusta ut och slippa starka reaktioner. Annat var det förr.
– Då talades det om en skandal – men juryns arbete ska ju också ifrågasättas, säger den folkkäre kommentatorn.
På måndagskvällen är det dags för den årliga tv-sända Idrottsgalan från Globen. Förra årets främsta svenska aktiva ska hyllas.
Det har varit samma visa varje år för Lasse Granqvist ända sedan sensommaren 1999.
I augusti får han frågan från Idrottsgalans ledning om han kan tänka sig att ställa upp som ordförande för Svenska idrottsakademins nomineringsjury. Han tackar ja och i början av november månad sammanträder han med övriga medlemmar och utser fyra kandidater att vinna pris i respektive kategori.
– Till min stora glädje har Idrottsgalan återkommit till mig varje år. Det är jag glad över, men när vi talas vid nu har jag avgått – och sen får vi se om jag blir återinsatt.
Knivigaste kategorin
Nej, trots förnyat förtroende år efter år tar den uppskattade tv- och förre radiokommentatorn ingenting för givet, fastän han med stor sannolikhet får en ny förfrågan om åtta månader igen.
Årets nomineringsprocess har varit förhållandevis okomplicerad även om en kategori, som vanligt, debatterats lite extra.
– Generellt sett, och det var inget undantag i år, så har det varit så att kategorin "årets kvinnliga idrottare" varit den knivigaste. Det har varit fullt av vassa prestationer helt enkelt, vilket gör att konkurrensen blir stark, säger Granqvist.
Tillsammans med övriga elva medlemmar är han dock bekväm med den slutgiltiga kvartetten som gör upp om priset på måndag: Tove Alexandersson, orientering/skidorientering, Stina Nilsson, skidor, Sarah Sjöström, simning, och Hanna Öberg, skidskytte.
"Blev liv"
Desto mer svettigt i juryn var det i slutet av 2002 då slutkandidaterna presenterades i samma kategori – utan att innehålla världens främsta golfare, Annika Sörenstam.
– Det var den mest omdiskuterade tiden, rent jurymässigt. Det var samma år som hon blev utsedd till världens främsta kvinnliga idrottare. Då var hon aldrig nominerad av juryn, det blev fyra andra (Kajsa Bergqvist, höjdhopp, Susanne Ljungskog, cykel, Emma Igelström, simning och Anja Pärson, alpint). Det blev det ett visst liv om.
TT: Ja, hur kunde hon inte bli nominerad?
– Hennes röster räckte helt enkelt inte till. Hon blev inte kvalificerad. Som juryordförande kan jag bara svara för hur jag själv har röstat. Men röstningen är anonym, det är en sluten votering.
"Införde lex Sörenstam"
Som ordförande fick Granqvist ta emot massiv kritik och i flera sammanhang stå till svars för hur juryn resonerat. Han understryker att det inte är hans uppgift att försvara besluten, utan att han i sin roll framför allt ska se till att varje kategori är ordentligt genomdiskuterad i juryn.
– Då började man tala om skandal, det var med brösttoner. Men juryns arbete ska ju ifrågasättas, det är ju ett sundhetstecken.
– Efter det så införde vi något som kallas "lex Sörenstam" i juryarbetet. När vi färdigställt alla kategorier och tittar mot dem på whiteboard-tavlan, då tar vi en extra funderare med en kopp kaffe och frågar oss: Är det här rätt? Är det något vi kan ha missat? Då får vi chansen att tänka till. Det har hänt någon gång att det lett till ytterligare någon fördjupad diskussion, säger Granqvist.
Om någon har några synpunkter i år är det bara att framföra dem på röda mattan eller någon annanstans under festkvällen i Globen så ska han gladeligen svara, hälsar Granqvist.
För egen del är det första gången på "flera år" han närvarar då han tidigare fått förhinder på grund av andra åtaganden. Och han är exalterad.
– Det är en trivselkväll. Jag tycker det är kul att svensk idrott kan samlas under samma tak, även om det är 80 meter upp dit, för att gratulera varandras prestationer. Det är ett bra initiativ, en kul grej och jag hoppas den får leva vidare. Varje gång de ringer till mig på Idrottsgalan så kommer jag ställa upp, säger Granqvist.
Idrottsgalan sänds i SVT med start klockan 20.00.