Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Rögle rasade över avgörande domarmiss

Publicerad 2017-01-05

Ishockey. Med en man för mycket på isen avgjorde Skellefteå hemmamatchen mot Rögle.

Men domarna upptäckte inte misstaget, målet godkändes och trepoängaren gick till Skellefteå med 3-1.

– Hur fan kan man missa det, det är beklämmande. Är det så här det ska vara i svensk hockey, att man hjälper de bästa lagen att vinna? säger Rögletränaren Anders Eldebrink, som protesterade vilt efter Skellefteås 2-1-mål strax före slutsignalen och blev utvisad för sitt utbrott.

Dramatiken utspelade sig när bara en minut återstod av den tredje perioden. Rögle hade krigat tappert matchen igenom och allt pekade mot en förlängning när Skånelaget drabbades av en utvisning. Under slutminuten tvingades gästerna spela med två man färre på isen, inte bara en, och efter 19.14 kunde Jesper Olofsson åka sig loss och pricka in 2-1. Senare ökade Bud Holloway på till 3-1 i tom bur.

– Vi har lite flyt på slutet. Jag ser inte om vi är sex man för jag är så jäkla glad. Jag tar tre poäng och gläds över dem, säger Skellefteås tränare Fredrik Öberg, som inte hade så mycket mer än poängen att glädja sig över den här trettondagsaftonen.

"Fruktansvärt surt"

Skellefteå saknade både fart, intensitet och självförtroende och Rögle var mer än väl värda poäng för sin insats. Men man fick inte med sig någonting trots allt slit utan sitter kvar fast förankrade i botten av SHL-tabellen.

– Vi kämpar fruktansvärt bra. Ändå handlar allt om det som hände på slutet. Alla i hallen såg att de var sex man på isen utom domarna. Det känns fruktansvärt surt och ofattbart att det kunde ske, säger Rögles assisterande tränare Mikael Gath.

Från Röglebåset upptäckte man direkt att hemmalaget hade för många spelare och vrålade detta utan åtgärd från domarnas sida.

– Vi ropar i minst fem sekunder. Det är ju så klart och tydligt, bara att räkna om inte annat när de står och jublar nere i hörnan efter målet. En av linjedomarna kom efteråt och bad om ursäkt, men det hjälper ju inte, säger Mikael Gath, som hade full förståelse för Anders Eldebrinks vredesutbrott:

– Jag förstår honom till 110 procent. Vår känsla är att vi ofta blir förfördelade. Vi har haft missflyt med domarna tidigare och alla beslut blir ju oerhört mycket viktigare för oss som ligger där nere och slåss, säger han.

Bortdömda mål

Domarna Patrik Sjöberg och Johan Gossas hade spelat centrala roller även tidigare under matchen.

Två mål dömdes bort, ett för vardera laget. Märkligast var nog det 2-1-mål som dömdes bort för Skellefteå i början av den tredje perioden. Röglemålvakten Anders Lindbäck hade själv flyttat sin målbur några centimeter strax innan Skellefteås Andrew Calof satte pucken i nät, därför dömdes målet bort.

TT

Följ ämnen i artikeln