Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Förbundet tillsätter "haverikommission"

Publicerad 2023-05-29

Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet, beskriver scenerna som utspelade sig under Stockholmsderbyt som "fruktansvärda".

Efter skandalscenerna som utspelade sig i Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK har Svenska fotbollförbundet beslutat om att tillsätta en “haverikommission”.

– Det är en fullständig våldtäkt på evenemanget av de här risksupportrarna, säger Martin Fredman, säkerhetschef på förbundet.

Djurgården vann Stockholmsderbyt mot AIK med 1–0. Men det var inte slutresultatet som var i fokus efter söndagens match, utan de skandalscener som utspelade sig i matchens slutskede.

Personer i AIK-sektionen smällde av bangers och kastade in bengaler på konstgräset. Dessutom försökte en grupp maskerade personer ta sig in på planen, men blev konfronterade och hindrade av polis.

Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet, beskriver scenerna som “fruktansvärda” och säger att man tar allvarligt på det.

– Det är en fullständig våldtäkt på evenemanget av de här risksupportrarna, säger han.

Tillsätter ”haverikommission”

Förbundet inväntar nu sina matchdelegaters rapport från matchen, som ligger till grund för en eventuell anmälan till disciplinnämnden.

Men i det här fallet har man valt att gå ett steg längre och fattat beslut om att tillsätta en “haverikommission”.

Till kommissionen har intresseorganisationen Svensk elitfotboll (Sef), arenaägaren, matchdelegater, polismyndigheten och de berörda föreningarna bjudits in för att samtala om hur man ska undvika att en liknande händelse inträffar i framtiden.

– Utfallet kan bli några verktyg eller några riktningar åt något håll så att vi kan göra det här bättre inför framtiden. Det är ingen quick-fix på något sätt. Vi försöker landa i det här och ta det vidare, säger Fredman.

Fokus på att identifiera

Nu ligger fokus på bland annat att identifiera de personer som låg bakom handlingarna, förklarar han.

– Det är ett enormt arbete att identifiera personer och koppla dem till händelser. För polisen och arrangören är det här ett arbete som kommer att pågå varje dag i veckor framöver, att hitta förövarna och se till att de inte kan gå på fotboll igen på ett eller två år, säger han.

– Påföljderna har onekligen en effekt och om du stängs av från att gå på våra matcher så kommer de här personerna inte att bidra till den här negativa delen i varje fall.

Martin Fredman säger att gårdagens match bara är den senaste i raden där olika typer av ordningsstörningar har förekommit.

– Men även om det här är oerhört tragiskt och att många har farit illa så blir det gärna katastroftankar runt det. De allra flesta matcherna utspelar sig inte på det här sättet. Det är ingen ursäkt, utan mer en förklaring till att fotbollen inte är död på något sätt, säger han.