Publicerad 2016-05-22

Simning. Regerande världsmästaren Jennie Johansson stannade till i London, tog ett EM-guld på 50 meter bröstsim, och drar nu vidare i sin OS-satsning.

– Det blev några bra träningsdagar, säger hon.

Jennie Johanssons korta EM-medverkan kan summeras med ett ord: succé.

Den 27-åriga bröstsimmaren kom till mästerskapet i London så sent som i torsdags, och reste på söndagen hem med en guldmedalj runt halsen.

På 50 meter bröst var Johansson snabbast i såväl lördagens försök som semifinal. I finalen var hon sedan med sina 30,81 en tiondel före isländskan Hrafnhildu Luthersdottir. Jenna Laukkanen, Finland, tog bronset.

– Jag tror att alla i toppen hade velat simma lite snabbare, men i en final handlar det om medaljer och inga tider, säger Johansson.

– Och jag är jättenöjd med att ta guldmedaljen.

Reser till Turkiet

Johanssons OS-satsning går nu vidare med ett träningsläger i Turkiet. Redan under måndagen går planet. I Rio de Janeiro i sommar simmar Johansson 100 meter bröst.

– Det känns bra i kroppen, simningen känns bra. Jag ser fram emot att åka dit och träna. Jag fick tre väldigt bra lopp på 50 meter här i London, och även i lagkappen. Kroppen svarade bra, återhämtningen fungerade.

Precis som Sarah Sjöström kom Jennie Johansson till London långt ifrån formtoppad.

– Det känns bra att jag åkte hit, så här i efterhand, säger hon med ett skratt.

Femma i lagkappen

En knapp timme efter guldet på 50 meter bröst hade Jennie Johansson chans på ytterligare en medalj, i damernas lagkapp på 4x100 meter medley.

Men så blev det inte.

Sverige slutade femma, nästan fem sekunder efter vinnaren Storbritannien. Italien tog silvret och Finland bronset.

I herrarnas lagkapp blev Sverige sexa. Även här vann hemmanationen Storbritannien, 1,74 sekunder före Frankrike. Ungern knep bronsmedaljen.

London, TT:s utsände