Rosenberg fixade första CL-segern

Uppdaterad 2015-10-22 | Publicerad 2015-10-21

Fotboll. Drömmen om Europa även efter nyår lever för Malmö FF.

Markus Rosenberg sänkte Sjachtar Donetsk och fixade skåningarnas första Champions League-seger i år.

– Nu går vi för tredjeplatsen, säger målvakten Johan Wiland efter 1-0-segern på hemmaplan.

Samtidigt som stjärnlagen Real Madrid och Paris Saint-Germain ser ut att jogga i väg mot åttondelsfinal i Champions League förväntas Malmö FF och Sjachtar Donetsk göra upp om tredjeplatsen i grupp A.

En placering som ger spel i Europa League-slutspelet efter nyår - en placering som MFF nu har ett grepp om.

– Nu har vi tre poäng och nu hoppas vi att vi kan spela på dem. Nu hoppas vi på att göra en bra bortamatch, säger Malmömålvakten Johan Wiland till TT.

Malmöitisk motorcykel

Stoppa Sjachtar Donetsk brasilianska motorcyklar (Marlos och Bernard) på kanterna, var MFF-tränaren Åge Hareides uppmaning inför mötet på Swedbank stadion.

Hareide glömde nämna att han har en egen motorcykel av malmöitiskt märke på sin vänsterbacksposition. Den 21-årige ytterbacken Pa Konate, som ersatte avstängde Yoshimar Yotún, forsade i den 17:e minuten fram på sin kant. Nere vid kortlinjen såg han lagkaptenen Markus Rosenberg vid straffpunkten. En passning snett-inåt-bakåt - och segermålet bakom Andrij Pjatov var ett faktum.

Matchen såg annars ut som förväntat. Sjachtar ägde bollen runt 70 procent av tiden - men MFF:s aggressiva presspel gjorde att gästerna hade svårt att komma till kvalitativa avslut.

– Vi visste att de är bollskickliga, men det blev mest handbollspassningar utanför straffområdet när de försökte hitta lägen. Vi stod rätt och de hittade inte de lägen de ville ha. Vi hade gjort vår hemläxa, säger Johan Wiland.

Målvakten hade en lugn kväll, anser han själv.

– Jag hade full koll och när bollarna kom nära var även mittbackarna där. Det var fantastiskt skönt att vi knöt ihop säcken. Vi hade kunnat göra ytterligare mål, säger Wiland.

I slutskedet av första halvlek var Jo Inge Berget bara en Pjatov-arm från att utöka till 2-0. Tio minuter in på andra akten såg Berget till att MFF fick ett gyllene läge att utöka på straff sedan norrmannen blivit neddragen av Dario Srna.

Djurdjic missade straff

Anfallaren Nikola Djurdjic steg fram, men slog straffen i perfekt målvaktshöjd och Pjatov kunde rädda. En miss som sänkte Malmö FF? Inte alls. Vänsteryttern Vladimir Rodic träffade stolpen med ett lågt frisparksinlägg och Berget hotade strax därefter i straffområdet.

Trots trötta ben fortsatte MFF att pressa högt och ligga helt rätt i positionerna mot ett alltmer frustrerat ukrainskt storlag. Sjachtar Donetsk lyckades inte kvittera och MFF tog årets första seger i Champions League.

– Vi ska försöka ta så många poäng som möjligt nu. Vad det sedan räcker till får vi se, men vi går för tredjeplatsen nu, säger Wiland.

Den 3 november möts lagen igen i ukrainska Lviv.