Häcken vann och Kalmar säkrade kontraktet

Publicerad 2017-10-29

Fotboll. Den enes död är den andres bröd.

Sundsvalls förlust mot Hammarby innebär att Kalmar FF säkrat nytt allsvenskt kontrakt.

Trots en man mer i 45 minuter föll Kalmar med 0-2 mot Häcken, som vann mark i kampen om Europaplatserna.

Kalmar inledde säsongen rekorddåligt med åtta poäng på tolv matcher. Peter Swärdh fick sparken och Nanne Bergstrand påbörjade sin tredje sejour i klubben med uppdraget att rädda KFF kvar i allsvenskan. Då låg laget på kvalplats.

Med två omgångar kvar, före avspark mot Häcken, säkrades spel i Sveriges högsta serie för smålänningarna. Det stod klart sedan Sundsvall förlorat (1-4) mot Hammarby.

– Det har varit en väldigt stark prestation. Givetvis mycket glädje i det här. När serien vände hade vi bara åtta poäng, då hade vi nog varit tacksamma för en kvalplats, säger Bergstrand.

"Finns hopp"

Matchen på Hisingen vann Häcken med 2-0 och tog in på tabelltrean Djurgården, som spelade 0-0 mot Jönköpings Södra, i kampen om Europaplatserna. Dif har två poängs försprång och Häcken är kvar på femteplats, på samma poäng som fyran Östersund men med sämre målskillnad.

– Det finns hopp, fastslår Häcken-tränaren Mikael Stahre.

Trepoängaren för Häcken var långt ifrån given när Mohammed Abubakari fick rött kort i den 43:e minuten. Domaren visade ut mittfältaren för ett slag i magen på Viktor Elm efter att spelarna stått och dragit i varandra utanför spel. Åsikterna gick isär om uppsåtet från Abubakari och slagets kraft.

Omdebatterat

– Det var inte så farligt men han slog ändå till mig, sade Viktor Elm efter att han hämtat andan i pausintervjun.

Medan C Mores expert, Örebros före detta huvudtränare Alexander Axén, var "i chock" efter Elms "förstärkning".

Ett annat omdebatterat domslut gynnade Häcken tidigt i andra halvlek. Paulinho föll till synes lätt i straffområdet efter att närmaste bevakaren, Mikael Dyrestam, valt att sluta jaga Häcken-spelaren. En straff Paulinho själv tog hand om på bästa sätt och satte, 1-0.

– Vi har väl sett värre straffar, menade ändå Häcken-tränaren Stahre.

Nasiru Mohammed avgjorde matchen med sitt 2-0-mål i den 71:a minuten.

TT

Följ ämnen

Följ ämnen i artikeln