Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Så ska matchfixning stoppas

Linnéa Engholm/TT, Tobias Österberg/TT

Publicerad 2021-10-06

Utredaren Gunnar Larsson och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i samband med dagens pressträff.

Skärpt spellag, ansvar hos idrottsförbunden att rapportera om misstankar och dessutom hårdare krav på betaltjänstleverantörer.

Det är några av de förslag som nu presenteras för att få bukt med matchfixning och olicensierade spelbolag som verkar på den svenska marknaden.

Drygt två och ett halvt år efter att spellagen trädde i kraft presenterar nu utredaren Gunnar Larsson förslag på nya åtgärder i anslutning till en utredning som lämnats över till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

– Vår uppfattning är att fler fall av matchfixning kan upptäckas. Det kommer att bli bättre men inte 100 procent fritt från matchfixning, säger Gunnar Larsson om förslagen.

Två grundproblem

Två grundproblem tas upp i utredningen med förslag på åtgärder: dels riggade matcher, främst inom fotboll, dels spelbolag som inte fått licens för den svenska marknaden men som ändå erbjuder vadslagning.

När det gäller matchfixningen föreslår Gunnar Larsson en rad åtgärder, bland annat:

Spelinspektionen ska få utökade möjligheter och bli ett nav mellan idrottsrörelsen, myndigheter och spelbolagen.

Riksidrottsförbundet (RF) och specialidrottsförbund ska ges möjligheter att rapportera misstankar om matchfixning till just Spelinspektionen.

TT: Hur realistiskt är det att små idrottsförbund med knappa resurser faktiskt ska kunna bidra här?

– Det är klart vi hoppas, sedan är det stor skillnad på fotbollsförbundet och ett litet specialförbund, säger Gunnar Larsson.

Dessutom ska licenshavare, det vill säga spelbolagen, på begäran lämna alla uppgifter som behövs för en utredning om brott till Polismyndigheten.

– Man kanske skulle kunna tro att alla spelbolag ställer upp och hjälper polisen men så är det inte. Vi har upptäckt flagranta exempel som upprör oss där bolag faktiskt motarbetar polisen, säger Gunnar Larsson.

Hemmahörande i Västindien

När det gäller den frågan om olicensierade bolag är det främsta förslaget att samtliga bolag som går att nå från Sverige, inte bara sådana som aktivt riktar sig mot svenska konsumenter, ska omfattas. Enligt utredningen har merparten av bolagen sin hemvist på Curaçao i Västindien.

När spellagen trädde i kraft var målsättningen att 90 procent av allt spel skulle ske hos aktörer med licensierade aktörer.

Enligt bolagens branschorganisation har det dock snarare handlat om 85–87 procent och i en utredning förra året gjordes en uppskattning på 81–85 procent.

Dessutom ska betaltjänsteleverantörer, som Klarna och Trustly, få högre krav på sig.

Enligt socialförsäkringsministern finns dock goda möjligheter att få bukt med problemen.

– Matchfixning är inte ett litet hot. Det här ska heller inte få bli en plattform för organiserad brottslighet. Det krävs en kraftsamling men min bild är att här har vi förutsättningar för en nationell samling, säger Ardalan Shekarabi.

Följ ämnen i artikeln