Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

NHL-svenskarnas utmaning: "Blir tajt för många"

Göran Sundberg/TT

Publicerad 10.39

Sam Hallam.

Drygt fyra månader återstår till stjärnturneringen – men NHL-spelarna får bara lite drygt sju veckor på sig att konkurrera om platser.

– Det blir väldigt tajt för väldigt många, säger Tre Kronors förbundskapten Sam Hallam.

I mitten av februari spelas den glödheta och stjärnfyllda fyrnationsturneringen – ett mini-World Cup – med NHL-spelare i Nordamerika.

Det blir första gången på nio år som en ren landslagsturnering med NHL-spelare avgörs.

De fyra lagen, Sverige, Kanada, USA och Finland, har redan presenterat sex spelare vardera. Utöver dem finns ytterligare ett antal mer eller mindre givna spelare i en svensk trupp.

De kompletta trupperna ska presenteras redan i slutet av november – bara sju veckor in i NHL-säsongen som tjuvstartar i veckoslutet med dubbelmötet mellan Buffalo och New Jersey i Prag.

Resten av NHL startar i mitten av nästa vecka.

Kort om tid för talanger

Det gör att intressanta svenska NHL-nykomlingar som skarpskytten Jonathan Lekkerimäki, målvakten Carl Lindbom och centern Noah Östlund får tufft att konkurrera.

– Det blir väldigt tajt för väldigt många. Det är bara 20 utespelare (14 platser kvar) och vi har väldigt många bra hockeyspelare. Alla har möjligheten, men du har en liten fördel om du har presterat på NHL-nivå tidigare under ett antal år, säger Sam Hallam.

Förbundskaptenen ser i nuläget en stor grupp spelare som är aktuell för de 17 kvarvarande platserna i truppen som ska bestå av 20 utespelare och 3 målvakter.

– Vi behöver nog ha 35 namn med tanke på hur tidigt vi måste namnge truppen kontra hur mycket hockey som ska spelas fram till turneringen. Vi har en bild över hur vi vill bygga laget, men vilka namn som står på ryggen får vi se, säger han.

Att uttagningen ska göras 2,5 månader före turneringen startar är av kommersiella skäl från NHL:s sida.

”Mycket att spela för”

Hallam är i Prag den här veckan för NHL-premiären och åker till Nordamerika i oktober. Samtidigt finns både Patric Hörnqvist och Josef Boumedienne från landslagsledningen på plats i Nordamerika.

Med ett hemma-VM i maj nästa år och OS i Milano i februari 2026 – då NHL-spelarna gör OS-comeback – kommer storturneringarna tätt.

Så Sam Hallam har höga förväntningar på NHL-säsongen för svensk del:

– Man vill se några ta ett litet kliv. Vi har ett gäng spelare som står på gränsen till att nå William Nylander-nivån. Jag hoppas spelarna ser det som en möjlighet. Sedan kommer ju ett hemma-VM och ett OS så det finns mycket att spela för.