Publicerad 2016-12-10

Skidor. Johan Olsson och Calle Halfvarsson var inte med och Marcus Hellner motsvarade inte förväntningarna.

Då klev 22-årige doldisen Jens Burman fram och blev sexa på tremilen i Davos.

– Klart att det är ett litet genombrott, säger han till SVT.

Burman imponerade i världscuploppet, som kördes med individuell start, och var i mål 53,5 sekunder bakom norske segraren Martin Johnsrud Sundby. Det räckte för att bli sexa, efter att Burman varit stark på slutet och plockat tre placeringar under slutmilen.

– Helt klart det bästa lopp jag har gjort hittills, riktigt kul, säger Åsarna-åkaren till SVT.

– Det handlade om att hitta en bra öppningsfart och inte gå för fort, att hålla ett jämnt tempo hela vägen.

Hellner besviken

Sundby vann före landsmannen Anders Gløersen, som hade varit på plats i den höga höjden i Davos i ett par veckor för att ladda inför loppet, medan finländaren Matti Heikkinen blev trea.

Bakom Burman blev Hellner 13:e, Daniel Rickardsson 19:e och Martin Johansson 20:e. Hellner var på förhand det stora svenskhoppet efter att ha varit tvåa på milen i Lillehammer förra helgen.

– Ett ganska tråkigt lopp. Jag hade högre förväntningar än det här, säger han till SVT.

– Det var tufft. Jag försökte kriga, men kroppen svarade inte riktigt som jag ville.

Østberg vann damloppet

Ingvild Flugstad Østberg var snabbast på damernas 15 kilometer, när det även där blev en norsk dubbelseger. Heidi Weng var tvåa, slagen av Østberg med knappt åtta sekunder.

– Jag trodde inte riktigt på det när jag gick i mål. Helt obeskrivligt, säger Østberg till TV2.

Krista Pärmäkoski, Finland, fullbordade palltrion som stod i en klass för sig jämfört med konkurrenterna.

Bäst av de sex svenskorna var Anna Haag på tionde plats, drygt en och en halv minut efter Østberg. Övriga som tog världscuppoäng: Emma Wikén (18:e), Ida Ingemarsdotter (22:a), Maria Rydqvist (29:a).

På söndagen fortsätter tävlingarna med sprint för både damer och herrar.