Tiden rinner ut för damallsvensk premiär

Carl Göransson/TT

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2020-05-07

Damallsvenska premiären ser ut att skjutas upp ytterligare. Arkivbild.

Damallsvenskan i fotboll har den 31 maj som planerat startdatum.

Men premiären lär snart skjutas upp ytterligare.

– Tiden rinner ut och det vet vi, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare i Elitfotboll dam (EFD).

Beslutet att skjuta upp den damallsvenska premiären på grund av coronapandemin fattades i mitten av mars. Ambitionen då var att komma i gång igen i månadsskiftet maj-juni, men så ser det inte ut att bli.

Folkhälsomyndighetens statsepidemilog Anders Tegnell kan ha delat ut dödsstöten för planerna när han under onsdagen såg små möjligheter till elitfotboll så snart.

– Vi har ett styrelsemöte på söndag och då är det högst sannolikt att vi lägger ner den 31 maj, säger EFD:s Tomas Hoszek.

– Vi vill inte sätta press på Folkhälsomyndigheten (FHM) på något sätt, vi respekterar helt och hållet det som sägs därifrån.

Två saker måste ändras

Från spelarhåll är tongångarna desamma. TT har varit i kontakt med ett antal spelare från olika damallsvenska klubbar och ingen tror på premiär redan i maj.

– Nej, jag tror inte att det är möjligt. Situationen är fortfarande densamma här i Sverige och dessutom behöver vi spela träningsmatcher innan serien kan dra igång så det känns osannolikt, säger Vittsjös Sandra Adolfsson.

– Just nu känns det lite långt borta. Det känns som det behövs ett par veckor från det att träningsmatcher kan börja spelas till att det är rimligt att börja serien, säger Linköpings Cajsa Andersson

– Jag har svårt att se att det skulle kunna börja så snart, dels på grund av att vi fortfarande inte får spela några träningsmatcher och, dels eftersom resor inom landet fortfarande är begränsat, säger Emma Östlund i Kif Örebro.

Tomas Hoszek konstaterar, precis som Östlund är inne på, att FHM måste ändra två parametrar för att det ska bli grönt ljus för damallsvensk fotboll. Först och främst måste fotbollsmatcher tillåtas igen, men också att reserestriktionerna för att begränsa smittspridningen försvinner så att det går att resa för att genomföra matcherna.

– De bitarna måste falla på plats och klubbarna behöver ett par veckor på sig, för att växla upp i sin träning och hinna träningsmatcha ett par matcher, säger Tomas Hoszek.

Kan bli enkelserie

Sannolikt skjuts damallsvenskan i första hand upp till den 14 juni, samma datum som i nuläget gäller för herrarnas allsvenska.

TT: När är deadline för att ni ska hinna genomföra 22 omgångar?

– Det ligger någonstans i juli. Då är det enkelserie (11 omgångar) som i så fall är nästa steg. Men vi lever under hoppet att kunna genomföra hela säsongen, säger Hoszek.

Följ ämnen i artikeln