Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Sverige undersöker OS-ansökan: "En öppning"

Uppgifter: Sverige kan ansöka om vinter-OS igen

Publicerad 2023-02-08

Presskonferensen där Sveriges möjligheter att få arrangera OS 2030 presenterades.

Sverige kan göra ett nytt försök att få arrangera vinter-OS.

Efter en intresseförfrågan från Internationella olympiska kommittén (IOK) ska Sverige inleda en förstudie om att stå som värd för OS och Paralympics 2030.

IOK har utsett OS-arrangörer till och med 2032, med ett undantag. På grund av svårigheter att hitta kandidater har man skjutit upp beslutet om värdstad för vinter-OS 2030 från i år till nästa år. Till exempel har Sapporo satt sin ansökan på paus och för Vancouver grusades OS-planerna när regionen British Columbia sade nej av ekonomiska skäl.

Det är där Sverige kommer in i bilden.

– Det finns en öppning, konstaterar Sveriges olympiska kommittés (SOK) tf ordförande Anders Larsson på en presskonferens.

”Ett första steg”

På IOK:s initiativ har man inlett ett ”informellt utbyte med inledande samtal” kring möjligheterna att arrangera OS i Sverige 2030, utan att någon av parterna har några förpliktelser. Nu ska man från svenskt håll gå vidare med en förstudie som syftar till att undersöka om förutsättningarna verkligen finns för att genomföra tävlingarna.

– Vi skulle inte starta förstudien om vi inte trodde att det fanns en möjlighet, vi har en optimistisk och också realistisk syn, säger SOK:s tf vice ordförande Hans von Uthmann, som kommer att leda förstudiens styrgrupp tillsammans med ordföranden i SOK, SPK och RF.

Om Sverige i nuläget är den enda parten som IOK har inledande samtal med, vet inte SOK.

– Oss veterligen finns det inga kandidater som för de diskussionerna, men det där kan ju vara konfidentiella diskussioner, säger von Uthmann.

Den 20 april ska man lämna en delrapport om av förstudien, som man hoppas ska vara klar före sommaren. Om den faller väl ut går man vidare till steg 2 (”löpande dialog”) och sedan eventuellt också steg 3 (”målinriktad dialog”) i den nya trestegsprocess som IOK använder för att bestämma var spelen ska arrangeras.

”Lärde oss mycket”

Tanken är att stora OS-kampanjer tillhör historien. Processen går ut på att IOK söker upp attraktiva orter och leder dem längs vägen fram till en omröstning. Brisbane i Australien, som ska arrangera sommarspelen 2032, blev först ut att vinna efter att ha blivit rekommenderade av IOK:s exekutivkommitté.

Tanken är också att det värdland som får IOK:s förtroende i stor utsträckning som möjligt ska utnyttja redan befintliga anläggningar. De planer på att bygga skid- och skidskyttestadion i Stockholm, som fanns vid kandidaturen inför 2026, kommer sannolikt inte upprepas nu.

– Bygg inte nytt om det absolut inte behövs är beskedet från IOK, säger von Uthmann.

Han säger också att man nu i ett tidigt skede har haft kontakter med både svensk politik och svenskt näringsliv.

– Vi har fått beskedet att ”spännande, intressant”. Någon mer ”commitment” har vi inte fått och inte heller bett om. Utan politiskt stöd kommer det inte fungera, men där är vi inte i dag.

”Se över koncept”

Senast sökte Sverige OS med Stockholm och Åre som huvudorter och det är ingen kvalificerad gissning att det blir ett liknande upplägg den här gången. Fokus om hållbarhet gör också att IOK nu har en mer tolerant syn på att ett OS kan bli utspritt på flera orter, om det innebär att man samtidigt slipper bygga nya arenor.

”Tanken är att se över det koncept som fanns för kandidaturen 2026, vilket skulle innebära tävlingar på flera ställen i Sverige, bland annat Stockholm, Dalarna och Jämtland. Här känner vi oss trygga att det finns stor erfarenhet att arrangera vintermästerskap i världsklass i den svenska idrottsrörelsen”, säger SOK:s nytillträdda generalsekreterare Åsa Edlund Jönsson.

Om Sverige väljer att gå fram med en ansökan är det i slutändan IOK:s årsmöte som beslutar vilka som får arrangera OS och Paralympics.