Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

RF avråder från tävlade i Ryssland: Orimligt

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2022-02-24

Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet. Arkivbild.

Riksidrottsförbundet avråder nu svenska idrottare från att åka till Ryssland.

”Det är orimligt att delta i idrottstävlingar eller matcher i Ryssland utifrån nuläge”, säger RF-basen Björn Eriksson.

Skicrossåkarna, med OS-guldmedaljören Sandra Näslund, är redan i ryska Solnetnaja Dolina för att tävla i världscupen de kommande dagarna.

I närtid finns det också världscuptävlingar i skidor och backhoppning. Där väntar Svenska skidförbundet på besked från det internationella skidförbundet Fis. Det svenska bandyförbundet bestämde på torsdagen att man bojkottar VM i Ryssland.

”Varje internationellt förbund behöver agera skyndsamt och följa den inriktning som jag ser att flera av Riksidrottsförbundets medlemsförbund nu redan aviserat – att det är orimligt att delta i idrottstävlingar eller matcher i Ryssland utifrån nuläge”, säger Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

”När det gäller eventuell full bojkott av Ryssland och ryska idrottare är det inte idrottens sak att stå ensamma men däremot följa det som beslutas av EU och FN.”

Just nu avråder utrikesdepartementet från alla resor till Ukraina samt till vissa regioner i Ryssland, i nuläget ingen av dem där det ska arrangeras större internationella tävlingar och matcher under våren.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigheter kring en tävling i Ryssland. Tävlingen i puckelpist är nu borttagen i både text och fakta.

Följ ämnen i artikeln