Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Svensk förlust i EM-genrepet

Publicerad 2017-06-10

Fotboll. Få målchanser och förlust med 0-2 mot Danmark.

Om bara några dagar är det premiär i U21-EM.

– Helt klart finns det saker vi måste förbättra, säger förbundskaptenen Håkan Ericson till C More.

För två år sedan gjorde Sverige ett riktigt svagt genrep till U21-EM, då laget spelade 2-2 mot Danmark trots en man mer på plan i 75 minuter.

Några veckor senare blev det blågult guld, efter att Sverige bland annat besegrat just danskarna i semifinalen.

Även inför sommarens EM var sista matchen innan premiären mot den nordiska grannen.

Resultatet i ett soligt Helsingborg? 0-2.

– Det är blandade känslor. Jag tycker att vi har en del riktigt bra perioder, men vi blir söndertrasade av Danmark. Vi kommer inte åt det deras vändningsspel. Men jag är mest missnöjd med att vi inte kan komma högre upp i vårt presspel. Fysiskt spel har vi lite svårare med också, säger Håkan Ericson.

Svag offensiv

Framåt hade Sverige väldigt svårt att skapa målchanser under hela matchen.

– Det finns positiva sekvenser i matchen och vi har kombinationer där vi är på väg att komma igenom. Men vi blir lite för omständliga när vi ska sätta dit den, säger förbundskaptenen, som trots insatsen inte är orolig inför EM-turneringen.

– Man vill alltid ha en 100-procentig match, men oro kan jag inte känna. Fast helt klart finns det saker vi måste förbättra om vi ska lyckas i EM, säger Ericson.

Han såg hur Rasmus Nissen Kristensen utnyttjade en av Danmarks möjligheter i matchen när Sveriges försvar agerade passivt efter cirka en timmes spel. Från straffområdeslinjen placerade han in bollen med vänsterfoten inför närmare 5 000 åskådare på Olympia.

Tavla av Erlandsson

I slutminuterna kom också andra målet.

Mikkel Duelund drog i väg ett avslut som Sveriges målvakt Tim Erlandsson - en av sex svenska spelare som byttes in redan direkt efter paus - borde ha tagit. Kanske är därmed Anton Cajtoft, som spelade de inledande 45 minuterna, förstavalet för Ericson i premiären mot England den 16 juni.

Sverige åker till mästerskapet på måndag.

– Det ska bli väldigt intressant och skoj, säger Ericson.

TT

Följ ämnen i artikeln