Så ska Sverige upprepa straffsuccén i VM
Publicerad 2023-08-08
Efter straffsegern mot USA kan en ny straffläggning vänta Sverige i kvartsfinalen mot Japan.
Vad gör landslaget för att förbereda sina spelare på pressen som det kan innebära?
– Att straffarna slås för snabbt vill vi undvika, säger fotbollspsykologiske rådgivaren Rasmus Liljeblad.
När gruppspelet var över och utslagsmatcherna började närma sig var det upp till Sveriges fotbollspsykologiske rådgivare Rasmus Liljeblad att förbereda spelarna i att kunna hantera den stress, press och oro som en straffläggning innebär.
– Huvuddraget i det jag ville förmedla var att så som vi pratar om fotbollspsykologi så är det egentligen ingen skillnad på straffläggningen och en vanlig match, säger Rasmus Liljeblad.
Förberedelserna gav resultat. Åttondelsfinalen mot USA avgjordes just på straffar där Sverige var det kyligare laget.
Ska inte stressa
Enligt Liljeblad handlar det om att normalisera tankar och känslor först, och sedan fokusera på vad man ska göra.
– När man har intervjuat spelare på elitnivå som har slagit straffar i avgörande lägen så är det i mittcirkeln det är jobbigast. Det är det jag vill förmedla till spelarna.
Han menar att om spelarna har med sig den kunskapen är de bättre förberedda för att hantera den stress och oro som kan komma redan i mittcirkeln inför straffarna.
– Har man ingången att det är nog som värst nu när jag står och väntar – använd den tiden till att planera vad du ska göra, var tydlig med det, stötta lagkamraterna, säger han.
Rasmus Liljeblad instruerar också straffskyttarna att inte ha för bråttom.
– Själva beteendet att slå den för snabbt är det vi vill undvika. Det kan vara antingen för att du på grund av ångest vill bli av med straffen eller så är det så att du är så ivrig.
Hjälpte målskytten
Rådet till spelarna på straffpunkten är att inte se domarens vissla som en startsignal.
– Utan se det som från och med nu kan du slå straffen. Och då pratar vi om att slå den lagom snabbt, inte för snabbt men inte heller stå och vänta och vänta på rätt känsla heller. Utan att ta ett par djupa andetag och slå den bestämt.
För Hanna Bennison, som slog och satte Sveriges femte straff mot USA i ett vinna eller försvinna-läge, var det som Rasmus Liljeblad talat om dagen innan till hjälp.
– Det var så klart jobbigt att göra det, mycket känslor och nervositet. Men det är väldigt skönt när man har gjort det och också får sätta den. Det betyder mycket för självförtroendet.
”Svårt att föreställa sig”
TT: Vad tog du med dig av det Rasmus hade sagt när du gick fram?
– Vi har pratat mycket om acceptans. Det är okej att vara nervös eller rädd. Så jag försökte bara tänka att det var okej. Man var väldigt nervös så det hjälpte mig mycket.
Lina Hurtig, som blev stor matchhjälte när hon klev fram och tog den sjunde straffen mot USA och med knapp marginal fick bollen över mållinjen, var väldigt nervös och inte säker på att Liljeblads råd bet på henne.
– Det är så svårt att sätta sig in eller föreställa sig den där situationen. Det går knappt förrän man väl är där. Så jag vet faktiskt inte, säger Lina Hurtig.
På fredag möter Sverige Japan i VM-kvartsfinal i Auckland, Nya Zeeland med avspark klockan 09.30 svensk tid.
Rättelse: I en tidigare version av texten angavs fel information angående vilken straff Hanna Bennison slog mot USA. Rätt ska vara att Bennison slog den femte straffen.