Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Kristersson om läktarvåldet: ”Oacceptabelt”

Publicerad 2024-10-22 09.51

Statsminister Ulf Kristersson är bekymrad över den ”svans” som saboterar för andra på läktarna. Det säger han efter den avbrutna matchen i fotbollsallsvenskan.

– Det är helt oacceptabelt att läktare skulle bli en fristad för våld.

Följ ämnen

I söndags avbröt polisen Stockholmsderbyt i fotbollsallsvenskan mellan Djurgården och Hammarby efter att bangers och pyroteknik kastats in från läktaren.

Statsminister Ulf Kristersson kommenterar inte den polisiära insatsen men säger om scenerna på läktaren:

– Det är helt oacceptabelt att läktare skulle bli en fristad för ett våld som vi aldrig skulle acceptera på andra ställen. Så kan vi inte ha det.

Söndagens fotbollsmatch i allsvenskan på Tele2 Arena i Stockholm avbröts.

”Orimligt att det ska behöva sägas”

Är du bekymrad över läktarkulturen i Sverige?

– Ja, åtminstone i bland. Den förkrossande majoriteten går på fotboll, själva eller med sina barn, med glädje och för att få uppleva fotboll och så finns det alltid en liten svans som gör allt för att sabotera för andra. Det är ett bekymmer.

Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna ska en polis som varit inblandad i beslutet att avbryta matchen ha fått polisskydd efter att en hotbild uppstått mot honom. Polisen har inte bekräftat uppgifterna.

– Att det ens ska behöva sägas är ju helt orimligt – att människor inte accepterar professionell personal som utför viktiga uppgifter, säger Kristersson.

Hammarby vann matchen, som spelades klart i måndags eftermiddag utan publik, med 2–0.