Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Tomasson om supertalangen: "Gjort skillnad"

Daniel Kihlström/TT, Clara Nyblom/TT

Publicerad 2024-08-28

En rutinerad stjärntrio saknas – en supertalang tar plats.

När Sverige ska spela årets första tävlingslandskamper finns Tottenhams Lucas Bergvall med i truppen.

– När han har spelat har han gjort skillnad, säger förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson.

Försvararen Victor Nilsson Lindelöf, mittfältaren Emil Forsberg och målvakten Robin Olsen har tillsammans gjort 232 landskamper för Sveriges fotbollslandslag, men trion saknas på grund av skador när det väntas Nations League-matcher mot Azerbajdzjan och Estland.

– Nu är jag nyfiken på att se vem som kliver fram i stället och vill vara ledare, säger förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson när han presenterar truppen.

Matcherna i september blir danskens första tävlingslandskamper sedan han tog över som förbundskapten i mars. Då tar Tomasson ut supertalangen Lucas Bergvall, som i början av juni lämnade Djurgården för Tottenham.

”Mycket förtroende”

– Han får mycket förtroende från tränarna i Tottenham. Han startar inte än i Premier League men när han har spelat har han gjort skillnad i matcherna.

Det är första gången Bergvall är uttagen till det ”riktiga” landslaget. I januari spelade 18-åringen en träningslandskamp under januariturnén. I England är Bergvall lagkamrat med Dejan Kulusevski, som nu tar över landslagets lagkaptensbindel i Nilsson Lindelöfs frånvaro.

– Han hjälper Lucas i Tottenham för tillfället och växer in i rollen (som ledare), säger Tomasson.

Den stora skrällen i truppen är försvararen Alex Douglas. Han flyttade till polska Lech Poznan från Västerås SK i somras. 23-årige Douglas har inte varit uttagen i ett landslag på någon nivå över huvud taget tidigare.

– Han har tagit Polen med storm. Han går framåt, är modig med bollen och snabb, säger Tomasson.

”Inte vara arroganta”

Sverige har endast spelat fyra träningslandskamper under Tomassons ledning. Facit är en seger (Albanien) och tre förluster (Portugal, Danmark och Serbien) med en målskillnad på 4–10.

Nu blir det skarpt läge. Blågult ska försöka ta sig tillbaka till B-divisionen i Nations League och resan börjar på Tofiq Bähramov-stadion i Baku mot Azerbajdzjan den 5 september. Tre dagar senare väntar Estland i Solna.

– Vi måste vara väldigt ödmjuka, men fortfarande ha ambitioner. Vi får inte vara arroganta. Det finns en orsak till att Sverige inte har spelat de två senaste stora turneringarna (VM 2022 och EM 2024) och har blivit nedflyttade till C-divisionen, säger Jon Dahl Tomasson.