Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

"Alla ingredienser för en högriskmatch finns där"

Publicerad 05.30

Efter förra veckans våldsamheter i Amsterdam är Paris på högspänn när det franska herrlandslaget tar emot Israel.

Gazakriget spiller över till en politiskt sjudande fotbollsvärld där makten har svårt att sätta ned foten.

– Alla ingredienser för en högriskmatch finns där, säger författaren Ekim Çaglar.

Kvällens Nations League-match spelas på Stade de France som planerat, till skillnad från Israels senaste matcher som har spelats inför få åskådare på neutral plan i Ungern.

Efter våldet i Amsterdam för en vecka sedan, i samband med Europa League-matchen mellan Ajax och Maccabi Tel Aviv, har Frankrikes regering slagit fast att den inte viker sig för ”våld och antisemitism”. 4 000 poliser har kommenderats ut på Paris gator och till arenan inför högriskmatchen.

Det israeliska landslagets bortamatcher har följts av protester mot landets krigföring i Gaza. Vid klubbmatchen i Amsterdam rapporterades våldsamheter mot och av israeliska supportrar. Stadens borgmästare Femke Halsema fördömde vad hon beskrev som ”ett utbrott av antisemitism som vi hoppades aldrig mer behöva bevittna”.

Israels regering avråder från resor till Paris. En högerextrem judisk organisation kallar tvärtom till demonstration.

– Det finns uppenbarligen en vilja att mobilisera och fylla den här typen av matcher med ett politiskt innehåll, säger Ekim Çaglar, författare som skriver om kopplingen mellan fotboll och politik.

Vill att Fifa agerar

Israeliskt deltagande i internationell fotboll är i utgångsläget en politisk fråga, poängterar Çaglar. Det palestinska fotbollsförbundet har anmält Israels dito till internationella Fifa med hänvisning till konflikten, och specifikt att israeliska lag spelar på ockuperad palestinsk mark.

Fifa har skjutit upp ett avgörande i frågan.

– På den arabiska sidan är det många som inte förstår hur Fifa kunde agera hårt mot Ryssland efter invasionen av Ukraina, men att man i det här fallet inte gör någonting, säger TV4:s fotbollsexpert Olof Lundh, som bedömer att världsfotbollens ledning är rädd.

– Därför har det varit väldigt tyst från både Uefa och Fifa om såväl Hamas attack den 7 oktober som det som skett därefter i Gaza. Men det som gjort många upprörda är att man från politiskt håll mer har fördömt det som man upplevt som antisemitism mot israeliska supportrar, och mindre har lyft det som skett från de israeliska supportrarnas sida.

Politisk spelplan

Fotboll och politik hör ofrånkomligen samman, konstaterar båda experterna.

Här handlar det om fotbollsläktare där det redan har funnits problem med extremism, påpekar Ekim Çaglar. Lägg till det en politisk situation som väcker enormt mycket känslor, med en bredare acceptans för grova uttryck.

I kväll kommer Frankrikes president Emmanuel Macron till Stade de France, vilket hans stab har beskrivit som en solidaritetshandling efter ”de ofattbara antisemitiska handlingarna” i Amsterdam.

– Att använda fotbollen som en scen för att visa solidaritet med vissa grupper är så mycket politik som det kan bli, säger Ekim Çaglar.