Elfsborg utan poäng i premiären

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2024-09-25 21.03

Elfsborgs spelare deppar efter förlusten mot AZ Alkmaar.

Ett straffmål satte stopp för Elfsborg poängdröm i första matchen i Europa League, borta mot AZ Alkmaar.

– Jag tycker att de får en billig straff till 3–2, säger Simon Hedlund till Disney+.

Elfsborg inledde Europa League, i det nya spelformatet med en serie med enkelmatcher, borta mot nederländska AZ Alkmaar. Och det blev förlust efter att AZ satt en straff med en kvart kvar av matchen.

– En sur förlust. Jag tycker att det är en billig straff som de får till 3–2, säger Hedlund.

Ahmed Qasem blev syndabock efter en fällning i straffområdet. Troy Parrott satte straffen i mål.

Hemmalaget inledde med en tio minuter hård press mot Elfsborg. Men ett bortdömt Elfsborgsmål öppnade upp matchen. Arber Zeneli tog emot en långboll och spelade sedan in framför mål där Qasem kom framrusande och satte bollen i mål. Men efter VAR-granskning visade det sig att Zeneli var offside, med mycket liten marginal.

Tolv minuter senare kunde Elfsborg, i ösregnet i Alkmaar, ändå näta genom Timothy Ouma som sköt stenhårt bollen i mål efter ett inlägg från vänster.

Tappade bollen

I slutet av första halvlek gjorde Elfsborgsmålvakten Isak Pettersson en kanonräddning på Jordy Clasies skott för att minuten senare tappa bollen framför Ruben van Bommel som bara kunde peta bollen i mål till 1–1.

I början av andra halvlek gjorde van Bommel, son till den gamle storspelaren Mark van Bommel, 2–1.

Elfsborgs svar kom tre minuter senare då Ouma bröt AZ:s anfall på mittplan och passade bollen fram till Simon Hedlund som drev fram med bollen på vänsterkanten och gick inåt planen och sköt bollen i mål vid bortre stolpen.

”Kan bli riktigt bra”

Ruben van Bommel kunde ha gjort hattrick i en AZ-kontring, men Isak Pettersson rusade ut och räddade till hörna.

– När vi väl vågar spela får vi till bra anfall. Tyvärr räckte det inte hela vägen. När vi blir vana vid tempot kan det bli riktigt bra, säger Hedlund om framtiden i Europa League.

Elfsborgs Europa League-spel fortsätter nästa torsdag då Roma kommer på besök i Borås.