Sportbladet

Dagens namn: Lars

Khelifs vädjan: "Sluta mobba idrottare"

TT-AP

Publicerad 2024-08-05 09.56

Imane Khelif.

Den algeriska boxaren Imane Khelif är trött på allt hat.

Nu kräver hon att det upphör.

– Det kan förstöra människor, säger hon till SNTV.

Khelif har varit en av OS mest omdiskuterade idrottare. Hon har tagit sig vidare till semifinal i damernas 66-kilosklass vilket innebär att hon redan har säkrat en medalj, oavsett hur det går. I boxningen får nämligen de förlorande semifinalisterna dela på en bronsmedalj.

Men hennes OS-deltagande har handlat om något helt annat.

Vid VM i fjol genomfördes ett könstest som underkändes och enligt det Internationella boxningsförbundet visade hon upp X- och Y-kromosomer, som enligt den genetiska uppställningen oftast gäller för män. Kvinnor har oftast två X-kromosomer. Internationella olympiska kommittén har godkänt henne med motiveringen att hon är kvinna i passet. Hon har i flera år tävlat mot kvinnor, däribland vid OS 2021 i Tokyo.

Under OS har det kommit starka reaktioner kring hennes deltagande i Paris.

– Jag skickar ett budskap till alla människor i världen om att upprätthålla de olympiska principerna och de olympiska reglerna – sluta mobba idrottare. Det får effekter, stora effekter, säger Khelif.

25-åringen fortsätter:

– Det kan förstöra människor, det kan döda människors tankar, själ och sinne. Det kan splittra människor. Därför ber jag om att sluta mobbas.