Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Zverev tackar familjen efter storskrällen

Publicerad 2017-01-22

Tennis. Mischa Zverev vara nära att sluta med tennis för flera år sedan, men fortsatte och har nu slagit ut världsettan Andy Murray i åttondelsfinalen i årets Australian Open.

– Det här var mitt livs match, säger den 50-rankade tysken efter setsiffrorna 7-5, 5-7, 6-2, 6-4.

För tre år sedan drabbades Mischa Zverev av en allvarlig skada i vänster handled, en skada som såg ut att tvinga den Rysslandsfödde tysken att ge upp tenniskarriären.

– Jag kunde inte hålla i en racket, säger han efter att ha slagit ut den trefaldige grand slam-segraren, och dubble olympiske mästaren, Andy Murray i Australian Open.

Zverev valde att fortsätta, mycket tack vare sin 19-årige lillebror Alexander, nu rankad 24 i världen.

– Min bror sade: "du kan ta dig tillbaka, rankas topp 100 igen och bli en fantastisk spelare". Jag måste rikta ett stort tack till honom. Det har varit en lång resa, säger han.

"Trodde på mitt spel"

Zverev pressade Murray redan från start i första set och behöll greppet fullt ut när han bröt Murray till 6-5 och servade hem setet till 7-5. Andra set påminde om det första, men fick en annan utgång. Murray bröt Zverev fram till setseger 7-5. I tredje set (6-2) var Zverev överlägsen.

– Jag trodde på mig själv och mitt spel; att spela serve-volley och med mycket slice. Det fungerade i längden, säger Zverev som aldrig tidigare tagit sig till kvartsfinal i en grand slam-turnering.

I fjärde set visade 29-årige Zverev, rankad 50 i världen, kyla i pressade lägen och kunde jubla när jämnårige Murray slog ut matchbollen efter tre timmar och 33 minuters spel på centrecourten i Melbourne Park.

– I grand slam-turneringar (med fem set) har du tid att ställa saker till rätta, men du har också tid att röra till det, säger Murray som är den andre topp två-spelaren på fyra dagar att åka ur tidigt i årets första stora tennisturnering.

Besviken världsetta

I torsdags slogs regerande mästaren Novak Djokovic, Serbien, ut av 117-rankade Denis Istomin från Uzbekistan. Djokovic och Murray har mötts i final i Melbourne de två senaste åren.

Ingen av dem kommer vara där i år.

– Jag ville gå längre och är besviken just nu. Varje år här är både en ny möjlighet och en ny utmaning. Det finns inga garantier, säger Murray.

För Mischa Zverev väntar nu17-faldige grand slam-segraren Roger Federer, Schweiz, i kvartsfinal. 35-åringen besegrade japanske världsfemman Kei Nishikori med 6-7 (4-7), 6-4, 6-1, 4-6, 6-3 i sin åttondel.

Wawrinka mot Tsonga

Världsfyran Stan Wawrinka, som vann Australian Open för tre år sedan och tränas av svenske Magnus Norman, har pressats i flera av sina första matcher i Melbourne. Så även på söndagen.

31-åringen vann förvisso i raka set mot 89-rankade italienaren Andreas Seppi men tvingades till tiebreak i samtliga tre set, 7-6 (7-2), 7-6 (7-4), 7-6 (7-4).

Med Murray ute ur turnerningen slipper Wawrinka möta världsettan i en eventuell semifinal. I kvartsfinalen väntar nu 12-rankade fransmannen Jo-Wilfried Tsonga som slog ut Daniel Evans, Storbritannien, i fyra set 6-7 (4-7), 6-2, 6-4, 6-4.

Melbourne, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln