Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Svensken: "Försöka göra en skräll i Trulsklass"

Daniel Kihlström/TT

Uppdaterad 11.53 | Publicerad 10.24

Bordtennisspelaren Daniel Gustafsson är klar för kvartsfinal i Paralympics.

De blågula bordtennisspelarna Smilla Sand och Daniel Gustafsson är klara för kvartsfinaler i Paris.

För Gustafsson väntar nu en tvåfaldig Paralympicsmästare.

– Jag får försöka göra en skräll i Trulsklass, säger han till SVT.

Under sommarens OS i Paris skrällde silvermedaljören Truls Möregårdh i singelturneringen mot den kinesiske världsettan Wang Chuqin i den andra omgången och Sverige tog senare även OS-silver i lagtävlingen.

I Paralympics tror Daniel Gustafsson att det kommer krävas något liknande när han på onsdagen ställs mot belgaren Laurens Devos, som vunnit guldet i två raka Paralympics i klass 9, i kvartsfinal. Det var längesedan 24-åringen förlorade en match över huvud taget.

”Bli jättekul”

– Det ska så klart bli jättekul. Det kommer behövas något alldeles extra, han har inte lagt en match på många år nu. Jag får försöka göra en skräll i Trulsklass, så ska det nog gå bra, säger Daniel Gustafsson till SVT.

Precis som i OS avgörs bordtennisen i South Paris Arena och Gustafsson njöt när han slog ut kinesen Zhao Yiqing med 3–0 i set i åttondelsfinalen. Setsiffrorna skrevs till 11–5, 11–9, 11–9.

– Jag njuter till max varje match. Jag vill bara spela mer och mer här inne, det är en fantastisk publik och atmosfär, säger han.

Paralympicsdebuten begick han i dubbel tillsammans med Emil Andersson, men där tog äventyret slut i fredagens kvartsfinal.

Gustafsson var på väg att kvalificera sig för Paralympics redan i Tokyo för tre år sedan, men när en nära vän tragiskt gick bort valde han att pausa sin landslagskarriär, skriver Sveriges paralympiska kommitté på sin hemsida.

Efter tre års uppehåll gjorde han comeback och tog EM-brons 2023. I våras var han rankad som nummer tre i världen.

”Inte speciellt nervös”

Vid seger i kvartsfinalen är en medalj säkrad då en semifinalplats betyder minst delat brons.

Det gäller även för Smilla Sand, som vann sin åttondelsfinal mot norskan Jenny Slettum överlägset. Det blev seger med 3–0 efter setsiffrorna 11–6, 11–5, 11–7. Sand är debutant på Paralympics och rankad sexa i världen i klass 7. För Sand väntar brittiskan Bly Twomey i onsdagens kvartsfinal.

Även veteranen Emil Andersson (spelar onsdag) och Jonas Hansson (spelar i kväll) är vidare till kvartsfinal.