Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Sundby väljer Birkebeinerrennet före Kanada

Publicerad 2017-03-13

Längdskidor. Den norske storstjärnan Martin Johnsrud Sundby hoppar av längdskidåkarnas säsongsavslutning i Kanada. Han har redan säkrat totalsegern i världscupen och väljer att prioritera familjen och ett långlopp.

Möjligen kan beslutet leda till att Johnsrud Sundby går miste om de drygt 300 000 kronor som tillfaller totalsegraren i världscupen. Enligt huvudregeln måste segraren vara på plats för att ta emot pengarna. Pål Golberg ersätter Johnsrud Sundby, som i stället kommer att åka norska långloppet Birkebeinerrennet.

Inte heller Petter Northug tävlar i Kanada. Hans form anses inte vara bra nog.

Även den svenska herrtruppen är försvagad. Sedan tidigare var det klart att Johan Olsson missar Kanada-touren. Nu har även Calle Halfvarsson och Oskar Svensson lämnat återbud. Åkarna är förkylda och kommer inte att ersättas. Marcus Hellner är femma i totala världscupen och har sin favoritdistans som avslutning, 15 kilometer fristil.

På damsidan är dock de bästa med. Efter segern i Drammen förra veckan har Stina Nilsson en liten chans att ta hem sprintcupen. Charlotte Kalla missade pallen i Holmenkollens tremil i söndags, men hoppas formen finns med till Kanada.

– Jag tror att hon och Stina Nilsson har goda chanser till pallplatser i helgen, säger förbundskapten Rikard Grip.

TT-NTB

Följ ämnen i artikeln