Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Lottningen öppnar för frisk Federer

Publicerad 2017-01-13

Tennis. Han är enligt många den störste tennisspelaren genom tiderna.

Men i årets Australian Open är Roger Federer en riktig utmanare efter ett halvårs skadeuppehåll.

– Det ska bli väldigt intressant att följa honom och se vad han kan göra här, säger Jonas Björkman.

Roger Federer, som vunnit Australian Open fyra gånger, missade stora delar av förra säsongen på grund av skadeproblem. I februari gjorde han illa höger knä. Franska mästerskapen i maj-juni missade han på grund av ryggskada.

Speciellt knäskadan skulle visa sig vara svårläkt. Schweizaren slog upp den i Wimbledon-semifinalen i juli, tvingades till operation och missade resten av säsongen. Inklusive OS i Rio de Janeiro och US Open.

I Australian Open gör nu 35-årige Federer en glädjande återkomst i de stora sammanhangen, efter smygcomebacken i Hopman Cup för ett par veckor sedan.

"Berdych sätter det på prov"

När herrarnas och damernas singelturneringar lottades i Melbourne Park så var Federer, som 17:e-seedad, en av dem som kunde glädjas mest åt utfallet. Men han håller låg ton.

– Jag har inga förväntningar. Jag behöver fem, sex turneringar för att kunna bedöma hur stark jag kommer att kunna bli. Men sett till senaste veckan (Hopman Cup) så är jag själv överraskad hur bra jag spelar redan nu, sade Federer i en tidigare intervju med Sky Sports.

Federer ställs i den första omgången mot en ännu outsedd kvalspelare. I en förmodad andra omgång så ställs han mot segraren i ett möte mellan två ytterligare kvalspelare.

Men sedan ser det tuffare ut. Brittiske världsettan Sir Andy Murray, japanske världsfemman Kei Nishikori och tjeckiske världstian Tomas Berdych är på samma halva av turneringsträdet.

– I hans (Federers) fall skulle jag säga att det är en ganska bra lottning. En potentiell tredjerunda mot Berdych sätter det hela på prov lite, säger Jonas Björkman, tränare för sjunderankade kroaten Marin Cilic, till TT.

Tufft för Djokovic

Den 29-årige serben Novak Djokovic jagar en sjunde titel i Australian Open, en seger som i så fall skulle innebära att han passerar Roy Emerson i listan över flest segrar i turneringen.

Till skillnad från förra året går däremot Djokovic in i turneringen som andraseedad, bakom brittiske världsettan Andy Murray. Djokovic fick en tuff lottning i första omgången, spanjoren Fernando Verdasco, rankad 40, som slog ut 14-faldige grand slam-segraren Rafael Nadal i första rundan av förra årets Australian Open.

– För mig handlar det inte om att försvara titeln. Alla spelare försöker vinna, säger Djokovic.

Melbourne, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln