Arsenal visade klassen – körde över Häcken

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2024-09-26 22.27

Arsenals Beth Mead i duell med Häckens Elma Junttila Nelhage.

Hammarby får inte sällskap av Häcken i gruppspelet i Champions League.

Arsenal i Borehamwood var något annat än Arsenal på Hisingen. Den engelska storklubben spelade bort Häcken i kvalreturen, vann med 4–0 och mötet totalt med 4–1.

– Vi gav allt, men det räckte inte hela vägen, säger Anna Anvegård.

Tabitha Tindells segermål (1–0) gav Häcken ett överraskande gott utgångsläge inför returen norr om London.

Häckens uppgift där var lika enkel som svår: Hålla nollan igen och en plats i gruppspelet skulle vikas åt klubben som förra säsongen hade såna framgångar ute i Europa. Då nåddes kvartsfinal i Champions League.

Arsenal skapade mängder med chanser i Göteborg i förra veckan men kunde inte överlista Jennifer Falk. Tränaren Mak Lind hyllade då – och med all rätt – sin målvakt.

– Jennifer Falk är helt magisk, sade han.

Kunde inte stå emot

Nu kunde varken Falk eller resten av Häckens defensiv stå emot. Lia Wältis 1–0 följdes av ännu en fullträff av Mariona Caldentey kort före pausen.

Tindell fick ett gyllene läge att reducera i matchen och kvittera totalt, men avslutet blev för lamt. I stället prickade Beth Mead elegant in 3–0 och Häcken hamnade i ett läge som inte gick att reda ut.

Det hade krävts två mål för att få till en förlängning.

I slutet ökade norskan Frida Leonhardsen-Maanum till 4–0, bara två minuter efter sitt inhopp.

– Jättetuff match och tråkigt resultat. De var kliniska och jag tycker vi var lite loja i eget straffområde, säger Häckens Anna Anvegård till Aftonbladet.

Landslagsstjärnan Stina Blackstenius spelade från start i Arsenal och fick ett mål avblåst för offside.

Rosa Kafaji, tidigare i Häcken, fick göra ett kort inhopp.

Vilka får Hammarby?

Hammarby nådde föreningens första gruppspel i Champions League i onsdags kväll. 2–0 borta mot Benfica i Lissabon innebar avancemang med 3–2 sammanlagt.

Norska nyförvärvet Cathinka Tandberg avgjorde för den regerande svenska mästarklubben, med sitt 2–0-mål på Emelie-Marie Joramos passning.