Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Alfhild, Alva

Sänkte Djurgården efter kaxiga utspelet

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2024-09-02 21.02

Hammarbys Cathinka Tandberg, till höger, låg bakom segern i Stockholmsderbyt mot Djurgården på måndagskvällen. Arkivbild.

Det är riskabelt att vara alltför kaxig inför ett derby.

Men Cathinka Tandberg visste vad hon pratade om.

Med sina två mål låg hon bakom 2–0–segern borta mot Djurgården.

Inför måndagens damallsvenska fotbollsderby stack norskan ut hakan ordentligt när hon i en intervju med Aftonbladet slog fast att Hammarby skulle ”köra över” Djurgården.

Det hade Cathinka Tandberg kunnat få äta upp. I stället var det just hon som låg bakom segern på Stockholms stadion som skickade upp Hammarby på andra plats i serien, bakom överlägsna Rosengård.

Skyttedrottning i fjol

I den 19:e minuten vände hon runt snabbt på gränsen till straffområdet och satte 1–0 med ett pressat skott i det ena hörnet.

Tre minuter senare gjorde hon mer eller mindre om konststycket. Den här gången kom Tandberg med fart mot straffområdet, vek in mot mitten innan hon pricksköt 2–0 lågt i samma hörn.

Den 20-åriga norskan vann skytteligan på 19 mål förra året, men hade en tyngre start på den här säsongen med endast fyra mål på 13 matcher för Linköping.

Men så i somras flyttade hon till Hammarby och där har det lossnat ordentligt. Efter måndagens två fullträffar är hon redan uppe i fyra mål på lika många matcher i ”Bajen”-tröjan.

Viktig Vittsjöpoäng

– Jag kanske har ett självförtroende som har byggts upp mer nu. Man har kommit in i det och får massa energi av den här klacken. Det handlar mycket om självförtroende. Och så vet jag att jag har ett bra skott, sade Cathinka Tandberg till Viaplay efter den första halvleken.

Hammarbyklacken fortsatte att låta mest på Stadions läktare efter paus. Och trots att Djurgården fick bättre ordning på sitt spel i andra halvlek var bortasegern aldrig riktigt hotad.

I måndagens andra match tog Vittsjö en viktig poäng i bottenstriden, 0–0 borta mot Växjö. Nu skiljer sju poäng ner till Kif Örebro på kvalplats.