Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

"Touren" i vägen för Nilssons OS-satsning?

Publicerad 2017-05-11

Skidor. Det är långt till Pyeongchang, Sydkorea och OS i februari.

Men Stina Nilsson har redan börjat resan - och när hon väl kommer fram ska hon vara ett av Sveriges främsta guldhopp.

Det kan innebära att världsstjärnan skippar Tour de Ski.

– Jag kommer nog att tänka efter en eller två gånger innan jag bestämmer mig, säger hon till TT.

I delar av norra Sverige håller vintern sitt grepp och långt ned i landet har det snöat i dagarna. Så lite skidåkningssnack med Nilsson med en dryg månad till midsommar känns inte malplacerat.

Hon har precis avslutat ett kortare träningsläger på skidor i landslagstränaren Ole Morten Iversens hemtrakter i Meråker, Norge.

Snart drar barmarksträningen i gång på allvar.

Tillsammans med några landslagskompisar och ett par tusen andra sprang Nilsson Scaniamilen i Södertälje på torsdagseftermiddagen.

– Jag älskar att springa, helst sakta och långt. Springa långt in i skogen och ensam på myrarna, säger hon.

Syftet?

Bli ännu starkare och uthålligare.

Målet?

En ännu vassare säsong - och ett lyckat OS.

Stolpe ut i Lahtis

Efter tre silver hemma i Falu-VM 2015, framgångarna i Tour de Ski runt senaste årsskiftet och den ena segern efter den andra i världscupen, kom Stina Nilsson till VM i Lahtis som det stora svenska guldhoppet.

Men fram till silvermedaljen i stafetten handlade det mest om besvikelser. Hon föll i sprintsemifinalen, kom 26:a i skiathlonen och missade precis medalj i sprintstafetten.

Själv kallade hon det ett "stolpe-ut"-mästerskap.

Kort senare var hon en vinnare igen i Drammens sprint. Och när hon vann spurtuppgörelsen med norskan Maiken Caspersen Falla i Quebec för två månader sedan nådde Nilsson en milstolpe.

En historisk sådan.

Det var vinterns nionde världscupseger och den sjätte i sprint. Ingen svensk har tidigare vunnit fler lopp i världscupen under en och samma säsong.

Dra ned på belastningen

TT: Hur ska du göra för att toppa förra säsongen?

– Jag ska fortsätta i samma spår som jag gjorde förra sommaren och det var väldigt utvecklande för mig. Det fungerade bra och jag ska försöka göra så mycket samma saker som då.

TT: Inget du funderar på kring träningsupplägget?

– Nej, i så fall är det att jag ska dra ned på träningen någon vecka för att ha lite marginal. Jag körde väldigt mycket förra året och det blev väldigt bra, men jag var bitvis också lite småskadad. Om det är något jag ska göra annorlunda så är det att dra ned på den totala belastningen.

TT: Hur kommer du i toppform till OS?

– Jag kommer att prioritera tävlingar för att komma i så gott slag som möjligt till mitten av februari nästa år. Därför blir det en utmaning att prioritera.

Fundera kring Tour de Ski

Tour de Ski är därför inget hon med självklarhet ställer upp i, trots succén senast och trots att hon gillar den intensiva tävlingsformen med flera lopp på kort tid.

– Hur det blir kan jag inte svara på nu. Jag hade årets bästa form under Tour de Ski, så det är en sak jag får ta med i beräkningarna om jag ska åka det eller inte.

TT: Vad är en lyckad nästa säsong för dig?

– Att jag får ut den potential jag tränar upp under sommaren. Jag tycker att jag tog steg förra säsongen både i skejt och i klassiskt. När jag var i form satt tekniken verkligen där den skulle.

Charlotte Kalla väljer sitt eget träningsupplägg utanför landslaget. Stina Nilsson tränar gärna och mycket på egen hand, men att ställa sig utanför landslagsorganisationen är inget alternativ för henne.

– I det skedet jag är i just nu i min karriär känner jag att det bästa är att vara med landslaget.

TT

Följ ämnen i artikeln