Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Nilsson missade medalj igen

Publicerad 2017-02-26

Skidor. Stina Nilsson silvervåg i Falun har inte gett några krusningar i Lahtis.

I sprintstafetten var hon tillsammans med Ida Ingemarsdotter en pjäxlängd från brons, men VM-medaljen gäckade henne igen.

Stina Nilsson kom till Lahtis med strålande form och som det största svenska medaljhoppet. Men hennes tre starter har hittills inte resulterat i någon medalj, för Nilsson som tog tre silver i Falun 2015.

– Jag samlar på mig bra erfarenheter hela tiden, jag ser det som att få många lärdomar, jag har många mästerskap framför mig, säger hon efter den knappa medaljmissen i sprintstafetten.

– Det kändes bättre i dag, det var skönt.

Men svenskan med superspurten tvingades ge sig mot amerikanskan Jessica Diggins i bronskampen. Ledningen ner mot stadion åts upp före spurtrakan. Guldnorskan Maiken Caspersen Falla och silverryskan Natalia Matvejeva var alldeles för långt framför.

För liten lucka

– Jag skapade inte tillräckligt stor lucka till Diggins. Jag var väldigt belastad när hon kom ikapp och hade inte mycket att sätta emot.

– Det är aldrig kul att bli fyra, men vi kan inte göra mer än vi har i kroppen.

Guldchansen försvann på den femte sträckan, Ida Ingemarsdotters sista. Veteranen var femma i den individuella VM-sprinten, men fick ett felskär i den tunga uppförsbacken och tappade då kontakten med norskan Heidi Weng och ryskan Julia Belorokova.

– Jag är verkligen besviken. Det gick bra fram till tjuvsläppet, det blev stopp och det kostar kraft. Jag drabbades inte av panik, men då man startar om kommer mjölksyran, säger hon.

När Ingemarsdotter kom i mål som sexa hade hon tappat 13 sekunder till Heidi Weng och Julia Belorokova, som var den som dorg upp tempot och spräckte fältet inför slutsträckan.

Sviten sprack

31-åringen från Sveg har tagit medalj i sprintstafett i fyra mästerskapet i rad före Lahtis. NU är förmodligen stafetten hennes sista chans till en medalj i VM.

Stina Nilsson fick aldrig chans till en spurtduell med sin stora sprintrival Maiken Caspersen Falla. I den individuella sprinten körde hon ju omkull och nu var avståndet fram för långt.

Stina Nilsson vill fortsätta att köra allt hon får. Nästa VM-distans är 10 kilometer klassiskt på tisdag. Hennes på papperet klart sämsta distans i VM.

– Även om jag inte är någon medaljfavorit på 10 kilometer klassiskt med individuell start, så vill jag väldigt gärna åka.

– Jag får ta en diskussion med tränarna.

Lahtis, TT:s utsända

Följ ämnen i artikeln