Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Upplagt för Norge när minitouren ska avgöras

Uppdaterad 2019-07-14 | Publicerad 2017-03-18

Skidor. Efter den svenska sprintsuccén i Quebec blev fortsättningen av minitouren inte lika munter.

I den klassiska milen blev det dubbelt norskt i topp - Charlotte Kalla slutade sexa, en bra bit efter för att kunna utmana om toursegern i söndagens jaktstart.

Längdskidornas världscup avslutas med en minitour i kanadensiska Quebec. För svensk del började den på bästa sätt när Stina Nilsson vann fredagens sprint, och Hanna Falk blev trea.

Men när touren fortsatte med 10 kilometer klassiskt uteblev de svenska framgångarna.

Marit Bjørgen försökte tidigt skapa en lucka till resten av fältet, men lyckades inte skaka av sig Heidi Weng och Ingvild Flugstad Østberg. Efter ett tag kämpade sig även finländskan Krista Pärmäkoski i kapp, men svenskorna lyckades inte hänga med.

Bjørgen spurtade hem sin sjätte världscupseger före Weng och Pärmäkoski, medan Charlotte Kalla åkte in som bästa svenska på en sjätte plats, 18,8 sekunder bakom Bjørgen.

– Jag hade svårt att få fast skidorna. Jag försökte hela tiden komma in i en go åkning, men det var svårt när jag skulle försöka trycka på. Jag fick kämpa hela tiden i dag, säger Kalla i SVT.

Anna Haag blev sjua, Ida Ingemarsdotter 12:a, Stina Nilsson 16:e, Hanna Falk 22:a och Anna Dyvik 23:a.

Touren avslutas på söndagen med en jaktstart i fristil över 10 kilometer, där resultaten från sprinten och det klassiska loppet ligger till grund för startordningen.

I den totala ställningen är Ida Ingemarsdotter bästa svenska. Hon går ut som femma, 44,2 sekunder efter Heidi Weng som startar en sekund före Bjørgen.

– Det blir en tuff fajt mellan mig och Heidi, säger Bjørgen.

TT