Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sverker

Djurgårdsledare avgår efter hot

Publicerad 2013-04-26

Stockholm. Allsvenska Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson avgår efter att ha blivit hotad. Även ordföranden Tommy Jacobson hoppar av. Persson har hotats på telefon och av en grupp supportrar som trängde sig in på en träning.

Magnus Pehrsson beskriver i ett uttalande som lästes upp vid en presskonferens situationen som ohållbar. Hoten ska ha framförts både via telefon efter förlusten mot Elfsborg och i samband med att tre personer oannonserat besökt en träning.

– Jag är jävligt ledsen, jag har nära till tårar måste jag säga. Jag tycker att det här är väldigt tungt, sade Tommy Jacobson vid presskonferensen.

– Magnus och jag har haft långa samtal den här veckan. Jag känner mer och mer att jag kan inte kan vara ordförande eller företrädare för en förening där sådana element uppenbart har så stort inflytande att de tycker att de kan gå runt samhällets alla regler.

Djurgården skriver så här i ett uttalande på klubbens webbplats:

"Hoten har uttalats via telefon efter förlusten mot Elfsborg men också under ett oannonserat besök i samband med tisdagens A-lagsträning där tre personer från en inofficiell supportergrupp uttalade sin besvikelse över de sportsliga resultaten. Samtidigt poängterades i hotfulla ordalag vilka konsekvenser fortsatta dåliga resultat skulle få för Magnus Pehrsson som person. En händelse som polisanmälts av Djurgården Fotboll."

Tommy Jacobson berättar att han och Pehrsson diskuterat händelserna ingående de senaste dagarna.

– Han mår väl inte så bra. Första känslan är att man blir förbannad. Sedan när det börjar sjunka in tycker han väl inte att det är värt det helt enkelt, säger Jacobson.

– Massan måste ta avstånd. De 10 000 riktiga supportrarna måste kliva fram.

Men vilken supporterfalang ligger bakom hoten mot Magnus Pehrson? Enligt ett uttalande är det i varje fall inte Järnkaminerna:

"Järnkaminerna tar avstånd från alla former av hot", heter det.

A-laget kommer närmast att ledas av de assisterande tränarna Anders Johansson och Martin Sundgren. Laget har visat sitt stöd för Pehrsson i ett skriftligt uttalande ( mer om detta nedan ).

Klubben har haft en tuff start på årets säsong. Utöver händelserna i matchen mot Mjällby, där inkastade föremål från läktaren gjorde att matchen avbröts, har det även sportsligt sett gått oerhört tungt med bara en poäng på de fyra första matcherna.

Om hoten och våldet fortsätter kommer det bli svårt att få människor att ställa upp som tränare och ledare i framtiden, enligt regeringens huliganutredare Björn Eriksson.

– Det är extremt störande att den här typen av grupperingar skaffar sig en position och skrämmer människor på ett sätt som inte hör ett demokratiskt samhälle till. Det är förfärligt.

Björn Eriksson vill nu att hans förslag i huliganutredningen ska genomföras och att frågorna inte ska stanna på en individnivå.

– Man måste lyfta upp de här frågorna till allmän beskådan och få de vanliga medlemmarna att slå näven i bordet och säga att nu får det vara nog.

Magnus Pehrsson valde att inte delta vid presskonferensen. I uttalandet på klubbens webbplats berättar han om vad som ligger bakom beslutet.

"Hela situationen är naturligtvis både obehaglig och olycklig. Det långsiktiga arbete som jag lagt ned tillsammans med spelare och ledare, från ungdomsfotboll till a-lag, påverkas nu drastiskt av några enskilda individers brist på respekt för föreningen och mig som person", säger Pehrsson.

"Som situationen blev efter måndagens och tisdagens händelser kändes min situation, både privat och som manager inom Djurgården Fotboll, ohållbar och jag har därför tagit beslutet att lämna föreningen."

Redan i morgon väntar nästa match, mot Syrianska på Stockholms stadion.

"Två av våra viktigaste kuggar kommer inte att vara med på grund av yttre påverkan, hot och destruktivitet", skriver klubben.

Nyligen berättade Hammarbys tidigare sportchef och vd, Michael Andersson, om hoten som fick honom att lämna sitt uppdrag 2009.

– Det är inte särskilt roligt att bli hotad på sin arbetsplats - oavsett vad man arbetar med. Det som hände för mig var att jag tappade lusten för fotbollsmiljön, sade Andersson till TT.

En anledning bakom avhoppet var alla hot och trakasserier som han fick utstå. De kom i form av mejl men också vanliga brev till klubben. Det senare polisanmäldes men resulterade aldrig i någonting mer än så.

Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt - själv djurgårdare - räcker inte lagändringar för att komma till rätta med hot inom fotbollen. Frågan är större än så, anser han.

– Ska vi styras av demokratiska lagar och värderingar, eller av huliganer? Mitt svar är naturligtvis att vi ska styras av demokratiska lagar, säger Reinfeldt vid en presskonferens med anledning av avhoppen i Djurgården.

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth skriver i ett uttalande att hon är "rosenrasande över beskedet att Djurgårdens tränare och ordförande tvingas sluta på grund av hot. Hot, våld eller trakasserier inom idrotten får aldrig accepteras. Det här visar att vi har mycket kvar att göra. Alla måste känna sig trygga inom idrotten, oavsett om man är tränare, spelare eller supporter", skriver idrottsministern.

Även Svenska Fotbollförbundet tar avstånd från hoten i ett uttalande. Dess ordförande Karl-Erik Nilsson säger enligt detta att "det är fruktansvärt och oacceptabelt".

Fakta. A-lagets uttalande:

Samtliga spelare och ledare i Djurgårdens A-lag har ställt sig bakom följande uttalande:

"Det som hänt i dag är helt oacceptabelt, vi spelare och ledare kan aldrig tillåta att mörka krafter svartmålar vår kära förening. Konsekvenserna av detta kan i framtiden bli att såväl spelare som ledare och supportrar kan komma att välja andra föreningar framför Djurgården. Det som hänt förstör kärleken och glädjen till fotbollen och måste få ett slut. Får det fortsätta kan det rasera hela föreningens framtid.

I dag är våra tankar hos Magnus Pehrsson".

Fakta. Svenska Fotbollförbundet:

Svenska Fotbollförbundet lider med Djurgården. Så här skriver förbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i en kommentar:

"Det är fruktansvärt och oacceptabelt. Speciellt när vi vet hur mycket föreningen arbetat med Djurgårdsandan, den goda delen som både Magnus och Tommy representerar. Fotbollen klarar inte att hantera kriminalitet själva, det är bra att statsministern Fredrik Reinfeldt pratar om ett samhällsproblem med unga män som tror på våldet som en framgångsrik teori och att rättsväsendet måste hjälpa oss och andra ännu mer".

"Vi kan hoppas att något litet positivt till slut kommer ur en sån här hemsk situation. Att de goda supportrarna hjälper sina föreningar mer, att rättsväsendet ger kriminalitet i idrottens namn prioritet att få bort. En miljon människor är engagerade i svensk fotboll och ett par hundratal, kanske tusen personer sammanlagt, ska inte tro att de ska få växa och utöva kriminella handlingar inom våra väggar".

Fakta. Ledare som hotats:

September 2010: Hammarbys tränare Michael Borgqvist hoppar av sedan han mottagit hot, mestadels via sms.

Oktober 2009: Division 1-laget Nyköping hockeys tränare Ulf Hall slutar sedan han och familjen hotats via anonyma mejl och telefonsamtal.

Oktober 2009: Hammarby Fotboll AB:s ordförande Staffan Thorsell hoppar av efter grova hot, bland annat genom telefonsamtal.

Maj 2009: Ett antal personer söker upp Örgrytetränaren Janne Carlssons bostad, rycker i dörrar, slår på fönster och skriker "avgå Janne".

November 2008: Johan Tornberg slutar som tränare för Västerås hockey, efter hot både mot honom själv och familjen.

November 2008: AIK fotbolls sportchef Ola Andersson och vd:n Charlie Granfelt lämnar sina uppdrag efter hot och hårda påtryckningar från supportrar.

Maj 2007: Degerfors fotbollstränare Mark Selmer tar timeout från sitt uppdrag, efter att supportrar bland annat saboterat hans bil och hotat honom vid flera tillfällen.

TT