Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Nilsson fick revansch på kurvan

Publicerad 2017-03-02

Skidor. Sveriges tippade VM-drottning hade fram till stafetten gått medaljlös från tre tävlingar.

Men den här gången stämde allt för Stina Nilsson.

– Fantastiskt att få kröna ett "stolpe ut-mästerskap" för min del med en så här pass bra silverpeng, säger hon.

Stina Nilsson fick ett perfekt utgångsläge för silvermedaljen. Ebba Andersson hade gått ikapp Finland och Nilsson gick ut på sista sträckan i princip samtidigt med Krista Pärmäkoski. De höll ihop fram till upploppet.

– Jag märkte att hon försökte rycka i varje backe, men det gjorde bara mig starkare för då insåg jag att hon inte ville ha med mig på ett upplopp, säger Stina Nilsson.

Marit Bjørgen hade sedan länge gett sig ut i spåret och kunde i lugn och ro passera mållinjen som första nation, med en flagga i handen och ett brett leende på läpparna.

Där bakom blev det dock spännande, på samma upplopp som medaljerna två gånger tidigare glidit ur händerna på Stina Nilsson. I sprinten grusades hennes gulddrömmar av ett fall i kurvan innan rakan, och i sprintstafetten missade hon spurten mot Jessica Diggins.

– Nu följde jag min taktik till punkt och pricka. Det var att inte gå först ut ur kurvan och att sen attackera, säger Nilsson, som flög förbi Pärmäkoski på ett sätt som vi vant oss vid att se henne göra inför VM.

– Jag vet att det är väldigt små marginaler när man ska göra såna forceringar så det var väldigt skönt att ta revansch på den kurvan och att min taktik funkade i dag.

Om VM avslutas med tremilen på lördag för Stina Nilssons del återstår att se.

– Min plan har varit att köra Drammen, så jag vill att tränarna ska råda mig om vad jag ska göra, säger hon.

TT

Följ ämnen i artikeln