Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Djokovic och Federer till åttondel: Höjde nivån

Publicerad 2017-07-08

Tennis. Roger Federer och Novak Djokovic är klara för den andra veckan i Wimbledon utan att tappa något set hittills på All England Club.

– Viktigt att ta sig igenom den första veckan med en bra känsla, säger schweizaren till Eurosport.

Novak Djokovic ställdes mot sin hittills lurigaste motståndare i hårdservande lettländaren Ernests Gulbis. Serben låg under med 2-4 i första set men vann sedan nio raka game.

– Det gav mig stort självförtroende. Jag höjde nivån jämfört med mina tidigare matcher här och de senaste veckorna. Gulbis är en utmaning, han är oberäknelig och har en jätteserve, säger serben till Eurosport.

Djokovic vann med 6-4, 6-1, 7-6. Den trefaldige mästaren, som åkte ur Wimbledon redan i tredje omgången i fjol, ställs i nästa omgång mot Adrian Mannarino, som vann det helfranska mötet med Gaël Monfils.

Federer möter Dimitrov

En annan favorit, Roger Federer, är också vidare till åttondelsfinal efter seger mot Mischa Zverev med 7-6, 6-4, 6-4.

Det är 35-årige Federers tredje seger i år mot Zverev. Schweizaren imponerade med 61 vinnare men bara 7 oprovocerade misstag.

Nu väntar bulgaren Grigor Dimitrov, ofta kallad "Baby-Federer" på grund av sin likhet i spelstil.

– Varje gång jag möter honom är han starkare än senaste gången. Han är i perfekt ålder nu, fysiskt stark och har mentalt tagit nästa steg, säger Federer om Dimitrov.

Querrey behövde bara ett game

Amerikanen Sam Querrey behövde ett game och fem minuter för att avsluta den avbrutna matchen mot fransmannen Jo-Wilfried Tsonga och ta sig till åttondelsfinal.

Efter nära tre timmars spel bröts matchen i den tredje omgången för mörker på fredagen. Då var ställningen 2-2 i set och 6-5 till Querrey i det femte.

Tsonga hade serven men Querrey, som skrällde mot Novak Djokovic förra året, bröt till seger med 6-2, 3-6, 7-6 (7-5), 1-6, 7-5.

– Jag har varit i den här situationen några gånger tidigare. Det känns ganska konstigt när det tar slut efter ett game. Det blir en antiklimax, sade Querrey.

Fjolårsfinalisten Milos Raonic, Kanada, pangade in 55 vinnare i tresetsvinsten (7-6, 6-4, 7-5) mot spanjoren Albert Ramos-Vinolas.

Skräll i dubbel

Det svenska dubbelparet Johan Brunström/Andreas Siljeström förlorade en fyrsetare i andra omgången mot tioseedade duon Ryan Harrison, USA, och Michael Venus, Nya Zeeland.

Robert Lindstedt, i dubbelpar med australiern Sam Groth, är den ende svensken som återstår i årets Wimbledon.

I herrarnas dubbel kom dagens största skräll. Fjolårsmästarna Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut fick respass mot wildcardspelarna Marcus Willis/Jay Clarke.

Willis utmärkte sig även i förra årets Wimbledon, när han som 772-rankad kämpade sig igenom ett långt kval och nådde första omgången och ett möte med Roger Federer.

TT

Följ ämnen i artikeln